Stigao je i taj dan - Microsoft Windows XP i službeno umirovljen

Nije pretenciozno konstatirati kako će današnji dan ostati upisan kao jedan od važnijih u povijesti Microsoftovih operativnih sustava, jer jedan od najpopularnijih je upravo od danas i službeno poslan u povijest.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 08.04.2014. / 09:55

Stigao je i taj dan - Microsoft Windows XP i službeno umirovljen

Postanite fan na Facebooku ako već niste!

Nije pretenciozno konstatirati kako će današnji dan ostati upisan kao jedan od važnijih u povijesti Microsoftovih operativnih sustava, jer jedan od najpopularnijih je upravo od danas i službeno poslan u povijest.

Microsoft je, baš kao što je odavno najavio, odlučio da od 8. travnja 2014. prestaje davati službenu podršku za Windows XP i Office 2003. Nakon gotovo trinaest godina XP je tako postao „bivši“, pa iako ga oni koji ga imaju instaliranog na svojim računalima i dalje mogu koristiti, Microsoft je otvoreno poručio kako je to zapravo vrlo rizično, jer sigurnosne nadogradnje i zakrpe korisnici više neće moći preuzeti, niti za OS niti za Office 2003. Uz ova dva Microsoftova proizvoda, još jedan, Internet Explorer 8, postaje prošlost, pa je za sve one koji eventualno još uvijek koriste neki od njih i sama kompanija iz Redmonda otvoreno poručila kako je krajnje vrijeme da nadograde svoja računala.

Za one koji se pitaju zašto je Microsoft baš na današnji dan odlučio umiroviti XP, odgovor je zapravo vrlo prozaičan i jednostavan. Microsoft inače redovite zakrpe redovno izdaje upravo drugog utorka svakog mjeseca, na takozvani Patch Tuesday, tu se zapravo krije odgovor zašto baš danas, zašto baš utorak. Inače, XP je po mnogočemu poseban, jer Microsoftovi operativni sustavi u pravilu imaju „rok trajanja“ od deset godina, a XP se zadržao duže, jer na tržištu se službeno pojavio 25. listopada 2001. Od tada do danas, izdana su tri velika ažuriranja, odnosno nadogradnje, Service Pack 1 (9. rujna 2002.), Service Pack 2 (25. kolovoza 2004.) i Service Pack 3 (21. travnja 2008.).

Razlog zašto Microsoft nije ranije „ugasio“ podršku za Windows XP leži u njegovoj enormnoj popularnosti, jer je upravo on jedan od „najvoljenijih“ općenito. Uostalom, prema posljednjim podacima, čak i danas, kada se ga sam Microsoft službeno odriče, XP ima više od 27% udjela na tržištu. Brojni su korisnici kojima će, ako ga odluče deinstalirati ili „pregaziti“, XP nedostajati, a sam Microsoft nudi 100 USD popusta ako odlučite nadograditi svoje računalo na neku od novijih inačica, dok postoje i oni koji će migrirati na Linux. Ne treba sumnjati kako će i dalje određeni broj korisnika ostati vjerni XP-u, neovisno o riziku, ali od danas je i službeno ovaj OS – bivši.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti