Stigla dva nova Androida: 8.1 Oreo i Go Edition

Stigle su dvije nove verzije najpopularnijeg mobilnog operativnog sustava na svijetu.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 06.12.2017. / 07:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google je objavio kako su za produkciju spremne dvije nove inačice njegova mobilnog operativnog sustava, Android 8.1 Oreo i Android Oreo (Go Edition). Mnogi su ostali pomalo začuđeni ovakvim potezom. Razlog je poprilični “podbačaj” inačice Android Oreo 8.0, koja se u studenom ove godine, tri i pol mjeseca od pojavljivanja, nalazila na samo 0,3% uređaja s Androidom. Ovakva, na prvi pogled sramotna statistika zapravo i ne treba čuditi, jer osim uređaja Google Pixel, još samo “sitan broj” proizvođača ima mogućnost nadogradnje na Oreo 8.0.

Takav će se trend nastaviti i s verzijom Android Oreo 8.1, koja će prvo stići na Pixele, a onda iduće godine, nije precizirano kada, polako i na ostale uređaje. Uglavnom, nova verzija Androida donosi očekivanu podršku za takozvani Neural Networks API, čiji je osnovni zadatak omogućiti uređajima s neuralnim čipovima mogućnost strojnog učenja. Prevedeno na “razumljivi jezik”, radi se o temeljima za naprednu interakciju sa svime što ima bilo kakve veze s umjetnom inteligencijom na pametnim telefonima.

Osim ovog noviteta, tu su i ispravljanje “bugova”, onemogućavanje otiska prsta kojim se neovlašteno pokušava otključati uređaj, poboljšana sigurnost, mogućnost prikaza napunjenosti baterija na uređajima koji su spojeni preko Bluetootha… No zanimljiv je i Android Oreo (Go Edition) koji je namijenjen uređajima koji se ne mogu podičiti superjakim hardverskim karakteristikama. Ova verzija Androida ima Google Go, Google Assistant Go, YouTube Go, Google Maps Go, Gmail Go, Gboard Go, Google Play, Chrome, Files Go - aplikacije koje su dizajnirane upravo za korištenje na slabijim uređajima.

Google tvrdi da je njihovo zauzeće do 50% manje, aplikacije bi trebala biti do 15% brže, a zanimljivo je i kako sam Android Oreo (Go Edition) na uređaju zauzima dva puta manje prostora od klasične inačice. Više o ova dva izdanja Androida možete pročitati na službenom blogu Androida.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti