Stigli rezultati testiranja "čudesnog" remdesivira: Pomaže u liječenju COVID-19, ali nije to čarobni metak

Napokon su objavljeni rezultati ACTT-1 testiranja lijeka remdesivira koji pokazuju koliko je njegovo korištenje učinkovito u liječenju COVID-19 bolesti.

Branimir Vorša | 13.10.2020. / 11:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedini lijek koji je dosad dokazano smanjio smrtnost od COVID-19 bolesti kod pacijenata jest deksametazon, odnosno steroid koji potiskuje imunološki sustav kroz svoje antiupalne učinke. No steroidi imaju tek sekundarni učinak na COVID-19 jer ne ciljaju sam virus koji uzrokuje tu bolest.

S druge strane, remdesivir cilja ravno na sam izvor bolesti, odnosno koči sam virus. Taj je lijek razvila tvrtka Gilead Sciences, a američke su ga vlasti odobrile za korištenje u liječenju COVID-19 po hitnom postupku još 1. svibnja. Korišten je i za liječenje američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je 1. listopada bio pozitivan na COVID-19, a u međuvremenu se u potpunosti oporavio te najnoviji testovi pokazuju da je negativan.

Iz Gilead Sciencesa tvrdili su da njihov lijek ima brojne pozitivne učinke na pacijente oboljele od koronavirusne bolesti, no rezultati velikog istraživanja tih učinaka sve dosad bili su izostali.

Mnogi liječnici koji se skrbe o pacijentima oboljelima od te bolesti nakon ovih rezultata upitat će se isto pitanje - trebaju li koristiti remdesivir u liječenju svojih pacijenata?

Provedena testiranja o učinku remdesivira na novi koronavirus držala su se zlatnog standarda te su bila i nasumična i kontrolirana. Kao i kod većine testiranja objavljenih u medicinskim znanstvenim časopisima, na prvi pogled rezultati su bili prilično impresivni.

Testiranja su pokazala da su se zaraženi pacijenti koji su primili remdesivir kao terapiju brže oporavili te im se opće zdravstveno stanje poboljšalo. Isto tako, testiranja su pokazala da je kod tih pacijenata smanjen rizik od razvoja težeg oblika bolesti COVID-19 te su bili ranije otpušteni iz bolnica. U konačnici smrtnost od koronavirusa kod tih pacijenata iznosila je 11,4 posto, u odnosu na 15,2 posto kod pacijenata koji su primali uobičajenu terapiju.

Na osnovi tih rezultata bilo bi logično zaključiti da svi zaraženi pacijenti trebaju dobiti tu terapiju, no budući da je cijena terapije remdesivirom za jednog pacijenta čak 2340 dolara te da ga nema u velikim zalihama, takav se scenarij ne čini najizglednijim. Predsjednik SAD-a Donald Trump primio je tu terapiju, no nisu svi zaraženi ljudi na poziciji američkog predsjednika.

Svaki lijek ima i potencijalne nuspojave, a remdesivir nije dovoljno dugo u uporabi da bi se mogao proglasiti posve sigurnim po tom pitanju, a izvješća o nuspojavama kod COVID pacijenata nastavljaju pristizati iz dana u dan.

Kad se rezultati testiranja pobliže prouče, može se uočiti da su najviše koristi od remdesivira imali pacijenti koji nisu imali najteži oblik COVID-19, odnosno koji su samo primali nadomjestak kisika, odnosno nisu bili priključeni na respirator.

Interesantan je i podatak da su pacijenti koji su primali terapiju deksametazona i remdesivira pokazali dvostruki pozitivan učinak, odnosno da ta dva lijeka dobro rade u kombinaciji protiv koronavirusa, a to je svakako dobra vijest.

Ipak, remdesivir ne predstavlja čarobni ili srebrni metak za novi koronavirus, a ne znači i da možemo napokon zatvoriti vrata odjela za intenzivnu skrb. Svaki deseti najteže oboljeli COVID pacijent (na respiratoru) i dalje će preminuti od te bolesti.

Ukratko, ako postoji taj čarobni metak, znanost ga tek treba otkriti.

Izvor: RealClear Science

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti