Stiže budućnost! Teslini automobili bit će potpuno autonomni

Svi novi Teslini automobili imat će hardver koji će im omogućiti potpuno autonomnu vožnju – nakon donošenja potrebne regulative i testiranja softvera, volane ćemo predati računalima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.10.2016. / 10:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zahvaljujući Elonu Musku i Tesli budućnost u kojoj ćemo samo sjesti u automobil i reći mu gdje želimo ići i onda se malo odmarati, čitati ili gledati neki film dok računalo u potpunosti samostalno upravlja automobilom više nije tako daleka. Naime, Musk je jučer najavio novu generaciju autopilota koji uključuje novi hardver koji će omogućiti potpunu autonomnu vožnju, odnosno ljudi u automobilu neće morati preuzeti kontrolu nad vozilom u određenim situacijama kao što je danas slučaj u vozilima koja se testiraju, već će za sve biti zaduženo računalo. Također, šef ove kompanije najavio kako će za otprilike godinu dana Teslin automobil s ugrađenim novim hardverom i naprednim softverom sam odvoziti od New Yorka do Los Angelesa (naravno, u njemu će biti ljudi, ali neće upravljati vozilom) kako bi pokazali koliko su napredak do sada postigli. Novi hardver uključuje osam 360 stupanjskih kamera koje prate promet do udaljenosti do 250 metara, dvanaest ultrazvučnih senzora i poboljšani radar koji sada može raditi i u ekstremnim vremenskim uvjetima, uključujući kišu i maglu.

Ovaj hardver Tesla će ugraditi u sva vozila koje će proizvesti u budućnosti (njegova cijena iznosi osam tisuća dolara) i time 'postaviti temelje za potpuno autonomnu vožnju', pri čemu će sustav koji će biti zadužen za upravljanje vozilima biti najmanje dvostruko sigurniji u odnosu na ljude za volanom. Treba naglasiti da, iako će automobili biti opremljeni ovim hardverom, oni neće još biti spremni za potpunu autonomnu vožnju, već je prvo potrebno temeljito testirati softver i analizirati tisuće odvoženih kilometara, odnosno potrebno je donijeti odgovarajuću regulativu koja će omogućiti u potpunosti autonomnu vožnju. Kada će to biti, još nije poznato, no iz Tesle uvjeravaju kako sav potreban hardver imaju i da nam je autonomna vožnja bliža nego ikada do sada. Kao što je poznato, autonomna vozila razvijaju i brojne druge automobilske i tehnološke kompanije te se činilo kako je u razvoju ovakvih automobila do sada najdalje otišao Google, no i dalje nije poznato kada će njihovi automobili biti dovoljno sigurni da im u potpunosti prepustimo volane, odnosno naše živote i živote ostalih sudionika u prometu.  

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti