Stiže 'obitelj X', prva generacija Nokia pametnih telefona s Androidom

Na Mobile World Congressu u Barceloni brand koji je nekada bio sinonim za mobilnu telefoniju potvrdio je svoje prve modele s Android operativnim sustavom.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 24.02.2014. / 10:38

Stiže 'obitelj X', prva generacija Nokia pametnih telefona s Androidom

Na Mobile World Congressu u Barceloni brand koji je nekada bio sinonim za mobilnu telefoniju potvrdio je svoje prve modele s Android operativnim sustavom.

Već sama spoznaja da se radi o prvim Android pametnim telefonima koje Nokia lansira na tržište zaslužuje posebnu pažnju, premda nemali broj stručnjaka nije siguran u kakvom će se pravcu razvijati strategija posrnulog finskog diva. Uglavnom, tri modela, nazvani Nokia X i Nokia X+  i Nokia XXL raditi će na AOSP Android mobilnom operativnom sustavu sa, kako su to nazvali „diferenciranim iskustvom“, što god to u praksi značilo.

Ovi modeli pametnih telefona nude potencijalno vrlo zanimljiv koncept, iako nije do kraja jasno kako će sve funkcionirati, s obzirom na činjenicu da, primjerice, iako „vrte“ Android neće biti dostupna kupovina aplikacija putem Google Play Store dućana. Ali će se zato moći kupovati sa Nokijinog repozitorija za aplikacije, kao i sa „još nekih repozitorija, stoji u najavi“. Od predinstaliranih aplikacija tu su Here Maps, MixRadio, Skype, Outlook i još neke...

Radi se o uređajima dijagonale zaslona 4 inča, a primjerice X model nudi IPS LCD WVGA (800x400), 3-megapikselnu kameru, 1 GHz dvojezgreni Snapradog procesor, 4GB interne memorije proširive putem microSD kartice do 32GB, 512MB RAM-a, baterijom od 1500 mAh, tu je i dual SIM opcija... Sve u svemu, zanimljivo, barem za početak, pogotovo ako se pogledaju cijene, koje bi trebale biti jedan od aduta Nokije za bolju penetraciju na tržište.

Naime, Nokia X (biti će dostupna odmah) prodavati će se po cijeni od 89 eura, model X+ će stajati 99 €, dok će cijena najskupljeg modela, Nokia XXL biti 109 €. Naravno, morat ćemo pričekati da vidimo hoće li ove cijene vrijediti i za naše tržište ili će tu biti dodatnih modifikacija. Dakle, Nokia X će se početi prodavati odmah, dok će ostala dva modela, X+ i XXL biti dostupni, prema najavama, u drugom tromjesečju ove godine. 


Izvor: Engadget

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti