Što ako vas grmljavinsko nevrijeme uhvati na biciklu ili u automobilu? Evo nekoliko savjeta

Tijekom grmljavinskog nevremena najbolje je biti na sigurnom - u zatvorenom prostoru. No ako to nije moguće, ovi savjeti mogli bi pomoći.

Hina | 29.08.2023. / 11:40

Grmljavinsko nevrijeme, ilustracija (Foto: Getty Images)

Grmljavinsko nevrijeme može biti zastrašujuće, ali ako ste u automobilu, zapravo ste dobro zaštićeni. To je zato što karoserija vozila u biti formira ono što je poznato kao Faradayev kavez, vrstu štita koji električno pražnjenje usmjerava oko putnika. Unatoč tome, bolje je zatvoriti sve prozore tijekom grmljavinske oluje i uvući antenu.

Slika nije dostupna Kako se zaštititi od udara groma kad vas oluja zatekne na otvorenome: Evo što učiniti ako do udara ipak dođe

Ako munja udari u automobil dok ste u njemu, ne smijete dodirivati metalne dijelove koji su povezani s karoserijom. Međutim, to ne bi trebao biti problem za moderne automobile jer imaju dosta plastičnih dijelova karoserije.

Za vrijeme oluje trebali biste potražiti mjesto za parkiranje na niskom, gdje nema opasnosti od letećih objekata ili grana. Najveću opasnost za vozače predstavlja loša vidljivost, tuča, udari vjetra, kao i akvaplaning, oborene grane i druge prepreke na cesti, navodi njemačka automobilistička organizacija ADAC.

Ako vas iznenadi grmljavinska oluja dok vozite bicikl ili hodate, izbjegavajte visoka mjesta poput planina i brda, drveće, stupove i metalne strukture poput ograda.

Grmljavinsko nevrijeme, ilustracija Trebamo li se bojati udara munje ili groma?

Ako je moguće, stanite ispod mosta ili nadstrešnice i držite dovoljan razmak od svog bicikla.

Izbjegavajte biti najviša točka na otvorenom terenu. Ako nema pristupa nikakvom zaštitnom skloništu, preporučljivo je da čučnete sklopljenih nogu i uvučene glave, ne morate sjediti ili ležati.

Za zaštitu u prirodi savjetuje se koristiti, na primjer, udubine u zemlji, udubljene staze ili podnožje stijene. Također može biti sigurnije unutar šume s drvećem jednake visine nego na otvorenom polju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti