Htjeli biste raditi u industriji videoigara? Evo koje su vještine najtraženije i što poslodavci najviše žele vidjeti

Za karijeru u industriji videoigara nije bitno formalno obrazovanje i iskustvo, ali je važno da kandidat sam procijeni u čemu može biti dobar, što mu leži, kakve vještine i interese ima.

Martina Čizmić | 23.06.2018. / 17:39

Victor Popa (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Drugi Game Dev Career Day privukao je stotinjak zainteresiranih za rad u industriji videoigara na zanimljiva predavanja i još zanimljivije druženje u zagrebačkom HUB385.

Za razliku od prvog GDCD-a, kad je naglasak bio na tome što se točno radi u studiju koji proizvodi videoigre i što studiji traže, ovaj je put naglasak stavljen na samu karijeru u industriji videoigara.

Što je sve potrebno imati odnosno što se traži kod potencijalnih kandidata otkrila je šefica ljudskih resursa u Cateia Gamesu, Milena Mladenović.

Istaknula je kako je razvoj videoigara timski posao, no timovi ponekad krenu u različitim pravcima. Upravo u tom trenutku uskaču stručnjaci za ljudske resurse koji ih vraćaju na pravi put i izglađuju eventualne nesuglasice.

Otkrila je i što je potrebno imati kako bi kandidat "iskočio" među drugim kandidatima i dobio priliku osobno se predstaviti.

Naravno, potreban je životopis koji treba biti dobro strukturiran. Ne mora biti pun informacija o tome što ste i gdje radili. No, mora biti dobro strukturiran tako da istaknete obrazovanje i poslove koje ste do sad radili. Za karijeru u industriji videoigara nije bitno formalno obrazovanje i iskustvo, ali je važno da kandidat sam procijeni u čemu može biti dobar, što mu leži, kakve vještine i interese ima. A najvažnije je da žele učiti, da žele raditi ovaj posao i da su dobro organizirani. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni online portfolio, istaknula je Milena te dodala kako su uvijek u potrazi za novim ljudima.

Victor Popa iz LevelsAndMaps održao je zanimljivo predavanje tijekom kojeg je dao svoje viđenje karijere u industriji videoigara. Tijekom svoje karijere radio je za ugledne izdavače videoigara kao što su Ubisoft i EA, a okupljenima je dao nekoliko zanimljivih savjeta koje je moguće primijeniti i na život općenito.

Panel Game Dev Career Day (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Tako Popa savjetuje svima da pronađu nešto što ih zanima, oko čega mogu biti strastveni - bilo da se radi o programiranju, osmišljavanju igara, dizajnu ili nečem drugom - te da prve radove naprave besplatno.

Nemojte očekivati da će vam netko platiti nešto što ne znate raditi, istakuo je Popa te naglasio kako je za uspješnu karijeru u industriji videoigara potrebno stalno učiti i usavršavati se.

Iako on sam nije završio studij, svima koji imaju priliku upisati studij razvoja videoigara, preporučuje da to učine jer će dobiti dobre temelje za početak.

Otkrijte razlog zašto želite raditi videoigre. Ako je razlog novac, onda radite zbog novca, ali onda se usredotočite na to, poručio je na kraju Popa.

Nakon pauze u kojoj su svi imali priliku razgovarati s predstavnicima studija koji su sudjelovali na Game Dev Career Dayu, Leo Tot iz Void Main Studija na konkretnim je primjerima pokazao početničke greške s kojima se svi suočavaju na početku dizajna i razvoja videoigara.

Što znači biti freelancer u industriji videoigara otkrio je Igor Puškarić, 2D i 3D dizajner koji kao slobodan umjetnik radi više od 8 godina. Okupljenima je otkrio dobre i loše strane freelancinga, ali i dao savjete kako započeti karijeru u industriji videoigara.

Na kraju je održan panel na temu "Pakao indie studija" na kojem su predstavnici nekoliko indie studija govorili o svom iskustvu ulaska u svijet izrade videoigara, problemima s kojima su se susretali i potezima koje su povlačili kako bi se probili na tržištu.

Ako vas zanima karijera u industriji videoigara, snimku cijelog Game Dev Career Daya možete pogledati ovdje, a ekipa iz Machina Academy već razmišlja o organizaciji novog GDCD-a. Kad će to biti, moći ćete pročitati na Zimo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti