Leo Tot, Void Main Studio: "Za nas ne postoje problemi u industriji videoigara, samo izazovi!"

Situacija u industriji videoigara već je bolja, samo je pitanje vremena kad će to bolje prijeći u izvrsno.

Martina Čizmić | 01.11.2017. / 14:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Uoči Game Dev Carrer Daya imali smo prilike porazgovarati s nekoliko studija koji se u Hrvatskoj bave izradom videoigara.

Void Main Studio prvi je studio u Osijeku, odnosno prva osječka tvrtka koja se bavi isključivo razvojem videoigara. Nastao je u ožujku 2017. godine kao proizvod inicijative iz koje je nastala Game Dev Osijek Akademija i prvi službeni osječki GameJam te proizvod svih ostalih game development evenata koji su se događali tijekom protekle tri godine u sklopu OSC-a. No, nastao je i svakako iz potrebe da se game dev industrija u Hrvatskoj potpomogne s još jednim studijem iz Slavonije.

Tim koji stoji iza Void Main Studija sastavljen je od pojedinaca koji dugi niz godina prate trendove razvoja IT industrije, naročito u području razvoja videoigara u Hrvatskoj i globalno.

O industriji videoigara u Hrvatskoj, ali i šire, porazgovarali smo s Leom Totom, suvlasnikom i kreativnim direktorom Void Main Studija. S obzirom na to da su relativno mlada tvrtka, zanimalo nas je kakve se videoigre mogu očekivati iz njihova studija?

Trenutno smo u izradi našeg core projekta “Reboot Overlords”, koji se svrstava u kategoriju fighting igara, konkretnije 2D arena fighting igara. Reboot Overlords bit će prva igra ikad kreirana oko već globalno poznatog brenda Reboot, koji stoji iza, sad već tradicionalnih i svjetski poznatih game industry evenata i proizvoda kao što su:
- Reboot InfoGamer - game industry consumer show
- Reboot Develop - game industry development conference
- Reboot Magazine - monthly game inudstry magazine
- Rebootcast - weekly video podcast

Igru su razvili u suradnji s časopisom specijaliziranim za videoigre, Reboot.

Direktor Reboota Damir Đurović bio je zaista velikodušan te nam je za potrebe projekta dao dopuštenje za korištenje brenda Reboot. Reboot Overlords sadržava likove bazirane na članovima Reboot organizacijskog tima, pretpostavljate, poznatijim pod nazivom Overlordi. Svaki je Overlord jedinstven po definiciji te će bitno utjecati na pristup igranju i raznolikost samog gameplaya. Tenutno smo u fazi postepenog „teaseanja“ i „reveala“ svakog Overlorda i sastavljanju segmenata za igrivu verziju koju će svi moći isprobati na nadolazećem Reboot InfoGameru od 21. do 26.11.2017. u sklopu Indie Games Festivala u jednom od paviljona InfoGamera.

Plasirate li svoje igre na inozemno tržište? Kako ste se uspjeli probiti? Što je po vama bilo presudno?

Kako se radi o industriji videoigara, svaki bi projekt trebao biti plasiran na globalno tržište, pa tako i Reboot Overlordsi. Mogu se raditi kategorijske podjele tržišta ovisno o žanru igre i ciljanoj publici, ali ni pod razno, ostati na lokalnoj, čak niti na regionalnoj razini. Isto tako smatram da bilo koja tvrtka u digitalnom dobu u kojem se nalazimo, koja nema plan plasiranja proizvoda izvan okvira države, nema velike izglede uspješnog poslovanja, naročito u industriji videoigara. Presudan faktor u svemu je temeljna priprema, građenje zajednice oko igre čak i u najranijim fazama projekta, i svakako kvalitetan budžet za potrebe marketinga.

Surađujete li s drugim studijima u Hrvatskoj i regiji?

Već smo se dotakli suradnje, ne konkretno s razvojnim studijom, ali svakako veoma bitnom figurom u industriji videoigara. Suradnja se rodila iz dugogodišnjeg prijateljstva i svakako uspješne suradnje na postojećim, gore navedenim, Reboot projektima. Naime, ja sam jedan od članova organizacijskog tima Reboota, konkretnije zadužen za event-menadžment, logistiku, organizaciju, koordinaciju i provedbu segmenata indie-kategorije na konkretnim Reboot projektima. Potrebno je svakako još jednom naglasiti kako je, unatoč jako dobroj prijašnjoj suradnji, potez direktora Reboota Damira Đurovića, odnosno dozvola za korištenje brenda Reboot nekom valjskom entitetu, zaista jedan veliki potez, na čemu sam neizmjerno zahvalan i počašćen. Na temelju toga mogu ostalim studijima toplo preporučiti suradnju, svakako sa dozom opreznosti i maksimalnoj odgovornosti od strane svih vezanih studija. Već svjedočimo uspješnim suradnjama lokalnih, pa čak i regionalnih studija i svemu što se može roditi iz te suradnje.

Kako ste okupili ekipu? Jeste li imali problema s pronalaženjem ljudi s pravim setom vještina?

Prethodno obučavanje i testiranje zajednice za potrebe konkretne industrije samo je jedan od načina prikupljanja kvalitetnog kadra, što se u osječkoj IT zajednici pokazalo kao dobar potez iz kojeg je većina osječkih tvrtki i nastala. Kontinuirani poticaj kroz neformalna druženja, „meetUp-ova“, edukacija i radionica apsolutno je nešto što pridonosi pozitivnoj slici industrije razvoja videoigara te IT industrije oćenito i svakako donosi izvrsne rezultate.

S kojim se još problemima susrećete u svakodnevnom radu? Što bi se trebalo promijeniti da situacija bude bolja?

Potencijalni su problemi svakako već poznata stvar, a to su birokracija, formalno obrazovanje iz departmana razvoja videoigara i IT-a i problemi obrazovnog sustava općenito te u načinu kako se prema istim problemima pristupa. Smatram da u vezi s tim ne treba previše ulaziti u dubiozu problema. Već je svima apsolutno jasno da više nije pitanje tehničke izvedbe riješavanja problema, već volje i interesa pojedinih skupina koji slučajno ili namjerno sabotiraju pojedine segmente i time direktno narušavaju rast IT zajednice i industrije. Međutim, kako problemi za Void Main Studio ne postoje, već samo izazovi, konkretne stvari smo već riješili čisto iz vlastitih ambicija i želje za uspjehom u game industriji. Tim se pristupom nedvojbeno vode i ostali studiji u Hrvatskoj.

Unatoč svim problemima s kojima se susrećete, ipak ste ostali u Hrvatskoj. Što je to što vas drži tu?

Smatram da svi uspješni studiji u Hrvatskoj i rezultati koje donose su direktan proizvod vlastitih ambicija i želje za uspjehom u game industriji. Ti isti studiji bi bili uspješni nalazili se oni u Hrvatskoj ili ne. Naše je tržište globalno, lokacija operative apsolutno je trivijalna.

Kako vidite industriju igara u Hrvatskoj za pet godina? Hoće li se stvari okrenuti nabolje?

Postojeći uzorci pokazuju da je rast industrije već evidentan i sumnjam da će krenuti u negativnom smjeru. Situacija je već bolja, samo je pitanje vremena kad će to bolje prijeći u izvrsno.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti