Game Dev Career Day: Kako do posla u industriji videoigara?

Ako želite saznati sve o industriji videoigara, dođite u subotu 28. 10. 2017. na Game Dev Career Day!

Martina Čizmić | 13.10.2017. / 08:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tko god je barem jednom zaigrao neku videoigru, zna koliko to može biti zabavno. Bez obzira radilo se o najjednostavnijim igrama poput Vješala ili razrađenim i naprednim igrama poput Serious Sama. No, rijetki znaju što je točno potrebno kako bi se napravila videoigra. Osim ideje potrebno je i imati cijeli niz specijaliziranih vještina.

Kako je industrija videoigara jedna od najbrže rastućih industrija u Hrvatskoj (s prihodima koji prosječno godišnje rastu za više od 50 posto i dobiti za 69 posto), pojavila se i potreba za velikim brojem ljudi sa specifičnim vještinama.

No, često se postavlja pitanje što je sve potrebno za rad u ovoj industriji i kako doći do posla? Odgovor na to pitanje leži u nekoliko ključnih riječi: edukacija, praktično iskustvo i umrežavanje.

Rad u industriji videoigara zahtijeva konkretne vještine prilagođene tom specifičnom mediju, a takav kurikulum u sklopu javnog obrazovanja provodi se, nažalost, tek na nekolicini stranih fakulteta. Budući da i sami vlasnici tvrtki za razvoj videoigara često naglašavaju nedostatak educiranih radnika, kako bi riješili ovaj problem, pokrenuta je prva i jedina regionalna akademija za razvoj videoigara – Machina Academy.

Raspon vještina koje su nužne za izradu videoigara donekle ovise o kakvom se tipu igre radi. Kod rada na indie projektima manjeg opsega (najčešće se radi o 2D igrama) ključne su vještine digitalno crtanje, 2D animacija, te se najčešće radi u Unity game engineu i programira se u C#. Ovisno o tipu igre, dosta su poželjni i audioproducenti te kreativni pisci. Ukoliko se radi o 3D igrama, osim ilustratora, concept artista, programera (Unity programer, Unreal Engine programer, C++ programer), pisaca, audioproducenata, bit će nužne i vještine 3D modeliranja, teksturiranja, 3D animacije te, dakako, i menadžersko-producentske vještine kako bi se projekt pravilno usmjeravao i razvijao te marketinške i analitičke vještine kako bi igra lakše došla do šire javnosti. Ovisno o veličini projekta i tima, ponekad se traže i QA testeri (quality assurance – kontrola kvalitete), ističe Ines Klemenčić, voditeljica edukacije u Machina Academy.

S obzirom na relativnu "zatvorenost" domaće industrije, kod šire javnosti su veličina industrije, kao i moguća zanimanja i vještine, još uvijek velika nepoznanica.

Kako bi informirali potencijalni budući kadar te spojili tvrtke s ljudima koji traže posao, pokrenut je i Game Dev Career Day (GDCD) u organizaciji Machina Academy i centra HUB385, zamišljen kao mjesto informiranja, prezentiranja i spajanja javnosti s industrijom, nakon kojih će svaki posjetitelj dobiti jasniju sliku o potrebnim vještinama i mogućnostima za rad u Hrvatskoj i regiji.
Pozivnicu su dobili svi studiji iz regije, no zbog gustih produkcijskih rasporeda nisu svi u mogućnosti doći. Dapače, očekujemo da će nam neki od njih potvrditi sudjelovanje par dana prije samog događanja. Trenutačno su potvrđeni: Little Green Man, Cateia Games, Nanobit, Ironward i Void Main Studio. S druge strane, interes javnosti nadmašio je sva očekivanja. Svih 160 karata za događanje planulo je u samo tjedan dana te upravo pokušavamo s HUB-om vidjeti možemo li bilo kako organizirati dodatni prostor kako bi mogli pustiti u optjecaj više karata. Ako ne budemo u mogućnosti organizirati dodatne karte, sredit ćemo
live stream pristup, ističe direktor Lovro Nola.

One s iskustvom i razvijenim vještinama čeka prilika za ugodan networking i spajanje s poslodavcima, dok mlade entuzijaste i početnike čeka prilika da na panelima postave sva pitanja oko razvoja vještina i ulasku u industriju videoigara.

Game dev Career Day prvi je takav događaj u Hrvatskoj, a održat će se u prostorima zagrebačkog HUB385 u Petračićevoj 4 (u blizini Doma sportova) u subotu, 28. listopada od 10 do 16 sati.

Ako želite saznati sve o industriji videoigara, dođite u subotu, 28. 10. 2017. na Game Dev Career Day!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti