Što je Quora i kako se koristiti njome?

Vjerojatno ste primijetili da vašim mailovima kruže poruke sa Quora servisom, no neznate o čemu je riječ? Quora je odličan online servis za postavljanje pitanja i kreiranje odgovora.

Zimo Zimo Damjan Tomšić | 10.01.2011. / 17:08

Što je Quora i kako se koristiti njome?

Vjerojatno ste primijetili da vašim mailovima kruže poruke sa Quora servisom, no neznate o čemu je riječ? Quora je odličan online servis za postavljanje pitanja i kreiranje odgovora.

Iznenađujuće brzo rastuća Quora je kolekcija korisnički kreiranih pitanja i odgovora koji se mogu editirati i organizirati od strane svakog korisnika.Glavni cilj Quore je postati najbolji mogući resurs za svakoga koji ima neko pitanje i da svako pitanje postane kolekcija najboljih odgovora na to pitanje.

Sami  korisnici ovog servisa glasuju za najbolji odgovor i tako rangiraju najbolje odgovore, a Quoru možemo opisati i kao hibridni servis između Twittera i Yahoo anwersa. No Quora nije slična Twitteru jer je Twitter više tok (eng. stream) medijskih sadržaja i fokusiran je na dijeljenje informacija, dok je Quora više fokusirana na traženje eksperata na svim područjima i na njoj se možete etablirati kao pravi stručnjak.


KAKO: se registrirati na Quori


Na Quoru se zasad možete registrirati samo preko pozivnice, a ako ju nemate ostavite nam dolje komentar i mi ćemo vam je poslati na mail. Kada primite pozivnicu za pridruživanje na Quoru jednostavno kliknite na link i on će vas dovesti do stranice za registraciju.

Na samu stranicu se zatim možete prijaviti preko svojeg Twitter ili Facebook računa.  Ovisno sa kojeg računa se prijavite, Quora će vam ponuditi kratko popunjavanje svojeg profila, umetanje vaše slike i vašeg imena i odabir lozinke, a sam proces je vrlo brz.


Quora izgled sučelja


Svatko može dodati pitanje ili odgovor na Quoru. Korisnici također  mogu i kategorizirati pitanje dodavanjem tema za njih,  sažeti odgovor na stranici od pitanja i izmijeniti bilo koje pitanje ili sažetak pitanja.

Ponavljajuća pitanja i teme su ujedinjeni  tako da sadržaj na stranicama pitanja postaje sve bolji umjesto da postane fragmentiran. Korisnici kao i na Twitteru mogu pratiti ljude, teme i pitanja, a oni sami stvaraju tok (eng. stream) relevantnih pitanja i odgovora za svakog korisnika.

Quoru prate i održavaju samo korisnici tako da kvaliteta pitanja i odgovora uvijek ostaje na visokoj razini. Sama Quora navodi da razvija tehnologiju za pojednostavljenje stvaranja, distribucije i potrošnje ogromnih količina znanja.


KAKO: početi koristiti Quoru


  • Pronađimo zanimljive teme koje nas zanimaju
  • Pregledajmo pitanja koja nas zanimaju
  • Pronađimo ljude koji već koriste Quoru
  • Dodajmo pitanja za koja želimo odgovor
  • Odgovorima unaprijedimo stranice sa pitanjima


Zašto koristiti Quoru umjesto Google pretrage


  • Zato što, vaše pitanje ne može biti odgovoreno kratkom pretragom na Googleu, iako ste pomalo stručni o toj temi, ali za pravi odgovor trebate napraviti opsežnu pretragu i sintezu više različitih izvora.
  • Zato što, vaše pitanje ne može biti odgovoreno jednom kratkom pretragom na Googleu, jer za pravi odgovor vam nedostaje znanje o temi koju pretražujete.
  • Zato što, vaše pitanje moglo je biti odgovoreno kratkom pretragom na Googleu, ali nemate dovoljno znanja i ekspertize da bi potvrdili da je to točan odgovor.
  • Zato što, visoko rangiran odgovor na Quori od strane eksperta na tom području ima veću vjerodostojnost, iako prvi rezultat pretraživanja na Googleu daje isti odgovor.
  • Zato što, vaše pitanje moglo je biti odgovoreno jednostavnom pretragom na Googleu i nije vremenski osjetljivo, ali biste radije htjeli da vam odgovori stručnjak sa Quore.

Jeste li se već priključili Quori?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti