Što je to "nowcasting" i zašto ćemo o tome slušati sve više?

Prognoza naoblake i oborina je među najzahtjevnijima, pa ne iznenađuje što ponekad iznenadi i prognostičare.

Martina Čizmić | 13.07.2023. / 09:36

Oluja, ilustracija (Foto: Getty Images)

Sjećate li se scene iz filma "Povratak u budućnost 2", kad Marty negoduje zbog kiše koja pada kad su stigli u 2015. godinu, a Doc pogleda na sat i kaže da će prestati za 30 sekundi? Iako je sad 2023. godina, možemo samo sanjati da ćemo jednom imati tako preciznu prognozu vremena. 

Prognostičari, zahvaljujući sve naprednijoj tehnologiji, mogu prilično precizno prognozirati vremenske uvjete na nekom području. No, dogodi se da ih neka oluja ili grmljavinski sustav iznenadi. Takva je situacija bila jučer na sjeverozapadu Hrvatske, kad se grmljavinski sustav stvorio tijekom noći i iznenadio ne samo prognostičare nego i građane. 

Iz DHMZ-a ističu kako su oni ažurirali svoje prognoze, čim je bilo jasno da sustav, koji je nastao zapadnije od Hrvatske i krenuo u našem smjeru, neće oslabiti i zaobići naše područje. 

Oluja Objavljena velika ljetna prognoza za Europu: Hrvatskoj prijete oluje i poplave

Rezultati prognostičkih modela, koji su važan prognostički alat, nisu ukazivali na ovakav razvoj događaja, stoga se za ovakve situacije koristi nowcasting, ističu iz DHMZ-a.

No, što je zapravo "nowcasting"?

Nowcasting je prognoza neposrednog razvoja vremena koja se ponajprije odnosi na prognozu između pola sata do nekoliko sati unaprijed. U izradi tih prognoza najviše se koriste meteorološka mjerenja s naglaskom na daljinska mjerenja (radari, sateliti, podaci o munjama…), pojašnjavaju iz DHMZ-a te dodaju kako je on dio svakodnevnog operativnog posla prognostičara DHMZ-a, koji prema standardnim operativnim postupcima daju takve prognoze i upozorenja korisnicima, prvenstveno Ravnateljstvu civilne zaštite.

S obzirom na to da je cijeli teritorij Hrvatske pokriven meteorološkim radarima, prognoza neposrednog razvoja vremena je kod nas doživjela velik napredak.

 Preciznost i pouzdanost prognoza u današnje vrijeme u pravilu je jako velika, međutim zahtjevi za meteorološkim informacijama su očekivano sve veći, a prostora za poboljšanja svakako ima, dodaju iz DHMZ-a.

Pojašnjavaju kako je upravo prognoza naoblake i oborina među najzahtjevnijima. 

S obzirom na to da se radi o vrlo složenim fizikalnim procesima, dijelom i nepoznatim i stoga postoji velika promjenljivost na prostornoj i vremenskoj skali, koju je vrlo teško uhvatiti. Posljedično, zasad je gotovo nemoguće odrediti npr. točno vrijeme i lokaciju jakog grmljavinskog nevremena. Moguće je procijeniti vjerojatnost njegove pojave na nekom području i u nekom vremenskom intervalu, dodaju iz DHMZ-a.

Vatromet Napravite savršene fotografije vatrometa ili ljetnih oluja uz ove jednostavne savjete

Što onda građanima preostaje? 

Prije svega pogledati kroz prozor i konzultirati najnoviju vremensku prognozu, a onda se nadati da neće doći do nekih neočekivanih iznenađenja. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti