Objavljena velika ljetna prognoza za Europu: Hrvatskoj prijete oluje i poplave

Prognostičari AccuWeathera objavili su svoja predviđanja za nadolazeće mjesece.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.06.2023. / 10:22

Oluja (Foto: Getty Images)

Nakon što je prošle godine zabilježeno najtoplije ljeto na europskom kontinentu, u nekim dijelovima Europe, poput Španjolske, tijekom travnja zabilježeni su novi temperaturni rekordi. U Hrvatskoj dosad nismo imali problema s takvim vrućinama ove godine, no svibanj je bio prilično kišovit, što je u nekim dijelovima Lijepe Naše izazvalo poplave.

Odgovor na pitanja hoće li se kiše nastaviti i tijekom ljeta ili nas očekuje razdoblje novih temperaturnih rekorda i suša dali su prognostičari iz AccuWeathera. Prema njihovim podacima, čini se kako ove godine ipak ne treba očekivati nove velike toplotne udare kao i prošlih godinu-dvije, a iako se takve ekstremne vrućine ne bi trebale ponoviti, jasno je kako će biti perioda velikih vrućina. Što se oborina tiče, one bi trebale biti prosječne za ovo doba godine.

Moguće oluje i poplave

Toplinski val Ovaj ožujak bio je drugi najtopliji u zabilježenoj povijesti

Ipak, kako upozoravaju prognostičari AccuWeathera Tyler Roys i Alan Reppert, i ovo ljeto možemo očekivati suše, požare i oluje.

Područje jugoistočne Europe, u koju spada i Hrvatska, čeka sporija tranzicija na ljetne vremenske uvjete, dok će diljem srednje i sjeverne Europe ljeto i ljetno vrijeme brzo pokucati na vrata. Područje u kojem se očekuje najviše oborina i teških vremenskih uvjeta u odnosu na ostatak Europe jest zona od Sjeverne Francuske do Njemačke, Poljske i balkanskih država. Iako bi oborine na tom području trebale biti oko prosjeka za tu regiju, što je dobra vijest za usjeve diljem Balkana, spomenuto je područje u najvećem riziku od vremenskim nepogoda, oluja, jakih vjetrova i tuče, objasnio je Roys. Također, spominje se i rizik od iznenadnih poplava na području Balkana.

SMS poruka SRUUK-a Kad u subotu dobijete ovakvu poruku, samo bez panike: Evo tko će vam ju poslati i zašto

Opasnost od poplava (Foto: AccuWeather)

Na objavljenim kartama vidljivo je kojim dijelovima Hrvatske najviše prijete oluje i poplave. Veliki rizik od oluja tako prijeti središnjoj, sjeverozapadnoj i istočnoj Hrvatskoj, dok je taj rizik manji za Liku, Gorski Kotar i Dalmatinsku zagoru. Što se poplava tiče, značajan rizik odnosi se za gotovo cijelu Lijepu Našu, osim za dio sjeveroistočne i istočne Hrvatske. Istra bi mogla imati problema sa sušama. 

Temperature oko prosjeka

Tijekom lipnja, srpnja i kolovoza temperature bi trebale biti blizu ili malo iznad prosjeka, a usprkos spomenutim nepogodama, ljeto će donijeti i razdoblja lijepog vremena.

Dok će se temperature tijekom ljetnih mjeseci kretati oko prosjeka u istočnoj Europi, na sjeveru, odnosno u Skandinaviji, Velikoj Britaniji i Irskoj, očekuje se toplije ljeto od prosjeka, uz manje padalina, što će povećati rizik od požara u skandinavskim zemljama.

Rast temperature Ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere, smrtnost od vrućina u nekim regijama porast će čak 60 puta

Prognostičari AccuWeathera nemaju dobre vijesti za područja u Europi u kojima vlada suša, što se pogotovo odnosi na veći dio Pirenejskog poluotoka, južne Francuske i sjeverne Italije: Iako će ovog ljeta povremeno biti oborina, svakodnevnih grmljavinskih oluja ili sličnih stvari, oborine neće biti raširene niti značajne. Trajna suša može utjecati na opskrbu vodom, plovni promet i usjeve, pri čemu će kukuruz vjerojatno biti najosjetljiviji na sušu.

Jedno od obilježja ovog ljeta za ta područja zbog vlažnih struja iz Atlantskog oceana i naoblake koja može djelovati poput pokrivača izolirajući zrak ispod, noćne temperature mogle bi biti više u odnosu na prosjek, što će svakako utjecati na kvalitetu spavanja, pa će se i po noći češće paliti klime. To bi, naglasio je Roys, moglo povećati rizik od zdravstvenih problema.

Izvor: AccuWeather
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti