Kad u subotu dobijete ovakvu poruku, samo bez panike: Evo tko će vam ju poslati i zašto

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama prije stavljanja u produkciju će se u subotu, 3. lipnja 2023., testirati u stvarnim uvjetima, odnosno slanjem testnih poruka svim korisnicima mobitela koji se u tom trenutku nalaze na području Republike Hrvatske.

Martina Čizmić | 31.05.2023. / 15:59

SMS poruka SRUUK-a (Foto: Zimo/Screenshot)

Do sad su građani Hrvatske o bilo kakvim uzbunama i krizama bili obavještavani kroz medije i mrežom sirena za uzbunjivanje. No, novopredstavljeni Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK), to će promijeniti.

Kako je na predstavljanju istaknuo potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, taj će sustav, po prvi put u Hrvatskoj, građane o izvanrednim situacijama obavještavati - porukama na njihovim mobilnim telefonima.

Sustav je razvijen u skladu s europskim direktivama i u suradnji s Hrvatskom agencijom za telekomunikacije (HAKOM) i Agencijom za zaštitu osobnih podataka (AZOP) kako ne bi došlo do neovlaštenog korištenja podataka.

Realizacijom ovog velikog i za jačanje sustava civilne zaštite iznimno značajnog projekta, ispunit ćemo zahtjeve javne sigurnosti za upravljanjem kriznim situacijama kroz podizanje razine spremnosti Ministarstva unutarnjih poslova, kao središnjeg tijela u nacionalnom sustavu upravljanja u kriznim situacijama. Sve to omogućeno je kroz sufinanciranje Europske unije, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, s preko 7 milijuna eura bespovratnih sredstava, naglasio je ministar Božinović te dodao kako će ovaj projekt doprinijeti jačanju pozicije Hrvatske kao sigurne turističke destinacije.

U planu je da poruke, osim na hrvatskom jeziku, budu odaslane i na stranim jezicima kako bi informacije o izvanrednim situacijama bile što prije dostupne i turistima. 

Ravnatelj Civilne zaštite, Damir Trut, naglasio je kako je od iznimne važnosti građane pravovremeno obavijestiti o kriznim situacijama, jer se na taj način mogu izbjeći potencijalne opasnosti odnosno primiti poruka s uputama za postupanje u ugroženom području.

Tako će kroz sustav moći biti poslana upozorenja za svaku situaciju koja ugrožava živote i sigurnost ljudi, okoliša i imovine.

Parametri su postavljeni, standardni operativni postupci su pripremljeni, informaciju o događaju daju, kao i dosad, relevantne organizacije, a Ravnateljstvo civilne zaštite kroz sustav 112 kreira poruku na prihvatljiv način i šalje ju prema javnosti, pojasnio je Trut. 

Prva poruka stiže u subotu

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama prije stavljanja u produkciju će se u subotu, 3. lipnja 2023., testirati u stvarnim uvjetima, odnosno slanjem testnih poruka svim korisnicima mobitela koji se u tom trenutku nalaze na području Republike Hrvatske.

SMS poruka za područje cijele Republike Hrvatske bit će sljedećeg sadržaja: „Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje u kriznim situacijama.“

Pošiljatelj poruke bit će HR112ALERT.

Poruke će svojim korisnicima slati sva tri operatora javnih pokretnih elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga (Hrvatski Telekom d.d., A1 Hrvatska d.o.o., Telemach Hrvatska d.o.o,), a dobivat će ih i korisnici u roamingu. Sustav podržava slanje SMS upozorenja korisnicima koji su trenutno pozicionirani u odabranom području za slanje upozorenja, a koji su imali interakciju s mrežom operatora u trenutku slanja SMS-a.

Kako je istaknuto na predstavljanju, poruke neće svima stići u isto vrijeme. Tako će ih prvi dobiti građani na samom istoku Hrvatske - u području oko Vukovara i to oko 9 sati ujutro. Potom slijedi područje oko Splita oko 10:30 sati, Slavonski Brod oko 11 sati, dok će Zagrepčani poruke dobiti oko 12 sati.

Iz Ravnateljstva civilne zaštite pojasnili su kako će se za sad poruke slati SMS-om, a kad sustav bude u upotrebi koristit će se  i "cell broadcast" poruke (poruke koje operater šalje direktno na uređaj). Spomenuli su i kako će se u budućnosti širiti kanali kroz koje će se poruke slati, pa će tako u nekom trenutku biti moguće takve poruke dobiti i putem aplikacija društvenih mreža, ali i elektroničke pošte te drugih aplikacija za komunikaciju. 

Uputili smo Ravnateljstvu dodatna pitanja vezana uz funkcioniranje samog sustava, a njihove ćemo odgovore objaviti po primitku. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti