Što sa starim računalima? Pretvorite ih u nakit!

Prema nekim podacima, Amerikanci godišnje samo u odbačenim telefonima bace čak 60 milijuna dolara (oko 365 milijuna kuna) u zlatu i srebru.

Martina Čizmić | 23.01.2018. / 13:18

Računalo Dell (Foto: Dell) (Foto: Dell)

Kad kažemo da su nam računala vrijedna, vjerojatno više razmišljamo o podacima koji su pohranjeni na njima nego o materijalima od kojih su napravljena.

Međutim, u našim se računalima "skriva" pravo blago poput srebra i zlata. Gotovo je nevjerojatno da se svake godine diljem svijeta bace millijuni kuna plemenitih metala u odbačenim elektroničkim uređajima. Prema nekim podacima, Amerikanci godišnje samo u odbačenim telefonima bace čak 60 milijuna dolara (oko 365 milijuna kuna) u zlatu i srebru.

Kako bi barem dio tih plemenitih metala ponovno pronašao svrhu, neki proizvođači računala pokrenuli su svoj program reciklaže. Jer trenutno se samo 12,5 posto elektronskog otpada reciklira i pretvori u neki novi proizvod.

Reciklirani nakit (Foto: Dell/Bayou with love) (Foto: Dell/Bayou with love)

Američki proizvođač računala Dell u suradnji s glumicom Nikki Ree pokrenuo je program kojim želi iskoristiti barem djelić zlata i srebra koji se skriva u starim računalima. I tako je nastala kolekcija The Circular Collection by Bayou with Love koja uključuje nakit napravljen od 14-karatnog i 18-karatnog zlata dobivena reciklažom starih računala.

Kad samo pomislite da u toni starih matičnih ploča ima 800 puta više zlata nego u toni rude koja se iskopa u rudniku, počnete shvaćati ogromni potencijal koji se skriva u starim računalima, istaknuo je potpredsjednik Della Jeff Clarke.

Reciklirani nakit (Foto: Dell/Bayou with love) (Foto: Dell/Bayou with love)

I ne, nakit nije namijenjen samo ženama. Nikki Reed i Dell pobrinuli su se da u zlatu koje je dobiveno na ekološki i etički prihvatljiv način mogu uživati i muškarci. Tako uz cijelu kolekciju naušnica i prstenja za žene izrađuju i prstenje i manžete za muškarce.

Cijene se kreću od 78 dolara (470 kuna) do 348 dolara (2111 kuna), no toliko biste platili i za klasičan nakit koji nije bio dio nečije matične ploče, zar ne?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti