Što se dosad zna o oružju kojim je osnovnoškolac (13) počinio masakr u Beogradu?

Dva pištolja pronađena su na mjestu pokolja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Jedan je bio malokalibarski, a drugi kalibra devet milimetara. Učenik (13) koji je počinio taj nezamisliv zločin kod sebe je imao još i četiri molotovljeva koktela, no srećom ih nije iskoristio.

Zimo Zimo | 04.05.2023. / 10:03

ĆZ Shadow 2 i CZ 999
ĆZ Shadow 2 i CZ 999 (Foto: czub.cz/zastava-arms.rs)

Tragedija koja se dogodila u Beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i koju je izazvao 13-godišnji učenik te škole, nosivši sa sobom dva očeva pištolja, jedan je od najgorih maloljetničkih zločina dosad viđenih u svijetu. Ta tragedija je i prebolan podsjetnik da vatreno oružje nije stvar kojoj bi maloljetnici trebali imati pristup na bilo koji način.

Srpski mediji prenose kako je beogradska policija na mjestu strašnog zločina, u kojem je ubijeno devet osoba, uključujući osmero učenika i zaštitara škole, pronašla dva pištolja i četiri molotovljeva koktela. O pištoljima je beogradska policija rekla da je samo riječ o jednom pištolju kalibra 9 mm te jednom malokalibarskom pištolju.

Neki mediji, međutim, pišu, pozivajući se na izvore bliske istrazi, da je jedan od pištolja iz kojeg je 13-godišnji učenik pucao bio pištolj marke Crvena Zastava 99 (CZ 99). Drugi pak pišu, pozivajući se na izjave srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, da je dječak pucao iz Češke Zbrojovke (ĆZ) Shadow 2. Potonji od dva pištolja inače se koristi u natjecateljskom streljaštvu i slovi kao jedan od najpopularnijih pištolja za natjecanje po IPSC-ovoj listi (Interntional Practical Shooting Confederation).

CZ 99

CZ 99 je poluautomatski pištolj koji proizvodi srpska industrija oružja Zastava Arms. Razvijen je kako bi zamijenio model M57, što je bila Zastavina inačica sovjetskog pištolja TT-33 ili popularno zvanog "Tetejca" te postao novi standardni pištolj bivše jugoslavenske vojske i policije.

Prvi model pištolja CZ 99 dizajnirao je Božidar Blagojević 1989. godine. Ovisno o modelu, CZ 99 može koristiti streljivo kalibra 9x19 mm Parabellum i .40 S&W (Smith&Wesson), koji se koristi za strano tržište, ponajviše SAD.

U taj pištolj, u njegovoj devetomilimetarskoj verziji, stane 15 komada streljiva. Njegova ukupna težina je 970 grama, a dužina cijevi 108 mm.

CZ 99 se koristi u Srbiji, Crnoj Gori, Iraku, Izraelu, Južnoafričkoj Republici, Jordanu, Sjevernoj Makedoniji i već spomenutom SAD-u.

Instruktor streljaštva Ivan Urošević za Blic je rekao da je pištoljem CZ-99 lako ubojito rukovati, čak i kad su vrlo mlade osobe u pitanju. Snagu potrebnu da se povuče okidač ima i maloljetno dijete, odnosno svaka osoba starija od pet ili šest godina može fizički povući okidač, dodaje Urošević.

Karakteristika pištolja CZ-99 jest i da se rukovanje njime može naučiti i bez znanja roditelja, gledanjem uputa na internetu ili igranjem videoigrica. Radi se o poluautomatskom pištolju, bez kočnica. Nažalost, bilo gdje na internetu se može vidjeti kako se to oružje puni i kako se koristi. Te su informacije svakome dostupne i nije nikakav problem osposobiti se uz kratke upute, naglašava Urošević.

Policija ispred škole Pokolj u beogradskoj školi: Liječnici se bore za život djevojčice, u kritičnom stanju još jedna žrtva

Prizor ispred osnovne škole Procurili detalji sa saslušanja oca dječaka ubojice: Znao je da mu se sin osjeća odbačenim

Na kraju dodaje da vlasnici vatrenog oružja, prema zakonu, moraju na adekvatan način osigurati to oružje od dosega neovlaštenih osoba, pa tako i djece.

ČZ Shdow 2

Drugi model pištolja o kojem se u medijima nagađa izvedenica je pištolja ČZ 75, odnosno model Shadow 2, kalibra 9x19 mm.

Taj je pištolj razvijen 2016. godine, uz suradnju elitnih IPSC strijelaca tima Česka zbrojovka, kao poboljšana verzija prethodnog Shadowa. Nova inačica uključuje dužu cijev, preoblikovan, lakši klizač, agresivnije nazubljenje klizača, poboljšanu ergonomiju rukohvata, agresivnu kontrolu rukohvata i manja optička vlakna u prednjem ciljniku.

Zaključak

Bez obzira na to o kakvom je vatrenom oružju riječ, jedna stvar bi trebala biti jasna - djeca ni pod koju cijenu ili iz bilo kojeg razloga ne bi smjela biti izložena iskustvu njihove smrtonosne moći. Za rukovanje djeteta vatrenim oružjem teško da postoji bilo kakvo iole smisleno opravdanje. U protivnom se, posve nepotrebno, riskiraju događaji poput navedene nezamislive tragedije u Beogradu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti