Što su to ciklon bombe i kako nastaju?

Cikloni su oluje koje se već same po sebi dovoljno strašne i opasne, no postoje i takozvane ciklon bombe, oluje koje nastaju u točno određenim uvjetima i koje mogu prouzročiti još više opasnosti i štete.

Branimir Vorša | 29.01.2022. / 09:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ciklon bomba je velika, intenzivna oluja koja nastaje na srednjim geografskim širinama i koja ima nizak tlak u središtu, vremenske fronte i niz povezanih vremenskih prilika, od snježnih oluja, preko jakih grmljavina, do obilnih oborina.

Ciklon postaje bomba kada joj se središnji tlak vrlo brzo smanji, odnosno za najmanje 24 milibara u 24 sata. Dva slavna meteorologa, Fred Sanders i John Gyakum, dali su tom vremenskom uzorku ime u studiji iz 1980. godine.

Kad ciklon prolazi kroz bombogenezu, to govori da ima pristup optimalnim sastojcima za jačanje, kao što su velike količine topline, vlage i zraka koji se diže. Većina ciklona ne pojačava se brzo na ovaj način. Cikloni bombe stavljaju prognostičare u stanje pripravnosti, jer mogu prouzročiti značajnu štetu.

Istočna obala SAD-a jedna je od regija u kojima je bombogeneza najčešća. To je zato što oluje u srednjim geografskim širinama, odnosno umjerenoj zoni sjeverno od tropa koja uključuje cijeli kontinentalni dio SAD-a, crpe svoju energiju iz velikih temperaturnih kontrasta. Duž istočne obale SAD-a tijekom zime postoji prirodno snažan toplinski kontrast između hladnog kopna i tople Golfske struje.

Iznad toplijeg oceana, postoji izobilje topline i vlage. Ali kako se hladan kontinentalni zrak kreće iznad oceana i stvara veliku razliku u temperaturi, niža atmosfera postaje nestabilna. Zrak se diže, hladi i kondenzira, stvarajući oblake i oborine.

Intenzivne ciklone također zahtijevaju povoljne uvjete iznad površine. Posebno jaki vjetrovi na velikim visinama, također poznati kao "mlazne pruge", i valovi velike amplitude usađeni u olujne tragove mogu pomoći da se zrak podigne.

Kada jaka mlazna linija prekriva sustav niskog tlaka u razvoju, stvara obrazac povratne sprege zbog kojeg se topli zrak diže sve većom brzinom. To omogućuje brzi pad tlaka u središtu sustava. Kako tlak pada, vjetrovi jačaju oko oluje. U osnovi, atmosfera zapravo pokušava izjednačiti razlike tlaka između središta sustava i područja oko njega.

Izvor: Scientific American

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti