Što su to glazbene zvijezde danas predstavile?

Vjerojatno ste mogli primjetiti kako su glazbene zvijezde zadnjih dan-dva mijenjale profilne slike na društvenim mrežama i objavljivale misteriozne poruke svojim sljedbenicima, no o čemu se radi?

Saša Fišter sasa@zimo.co | 31.03.2015. / 14:33

Što su to glazbene zvijezde danas predstavile?

Vjerojatno ste mogli primjetiti kako su glazbene zvijezde zadnjih dan-dva mijenjale profilne slike na društvenim mrežama i objavljivale misteriozne poruke svojim sljedbenicima, no o čemu se radi?

Rihanna, Chris Martin iz Coldplaya, Kanye West, Jay Z, Beyonce, Alicia Keys, Usher, Daft Punk, Nicki Minaj, Calvin Harris i još nekoliko njih, danas su ponosno stali na pozornicu gdje su predstavili novi glazbeni streaming servis Tidal.

Naime, iza cijelog projekta stoji zapravo Jay Z koji je servis kupio prošle godine za navodnih 50 milijuna dolara, te ponudio milijunske ugovore svojim prijateljima, glazbenim zvijezdama, kako bi se priključile pokretu u borbi protiv nikog drugog nego Spotifyja. Naime, upravo je Spotify zadnje vrijeme pod žestokim kritikama glazbenika radi vrlo niske zarade, koja je čak manja od prodaje vinila.

Općenito, u SAD-u, glazbena industrija je u velikim problemima, a prihodi su se prepolovili naspram 1999, što je naravno zabrinulo brojne glazbenike koji žive od stvaranja glazbe. Na sve to došli su novi poslovni modeli za glazbu, a Spotify je jedan od “najgorih” neprijatelja glazbenika, jer pruža besplatno preslušavanje glazbe uz oglase i neke sitne restrikcije kao što su nemogućnost slušanja pojedine pjesme i preskakanja više od šest pjesama u jednom satu. 

Taylor Swift praktički je pokrenula pobunu protiv Spotifyja nakon što je povukla sva svoja glazbena izdanja sa servisa. 

Tidal jest nešto skuplji, točnije premium model naplaćivat će se 19.99 dolara mjesečno i neće biti besplatne verzije, i plaćat će glazbenicima dvostruko više od ostalih streaming servisa. Naravno, glazbena imena iza ovog servisa imaju vrlo dobre kontakte u glazbenim etiketama, koje zapravo određuju gdje će se njihova glazba objavljivati.

Na sve to dolazi i novi i najmoćniji igrač Apple sa svojim Beats streaming servisom koji također neće nuditi besplatno preslušavanje glazbe.

Može li Jay Z sa svojom ekipom narušiti poslovanje Spotifyja? Hoće li uspjeti kraj najmoćnije kompanije na svijetu Applea? Mogu li poznata lica pomoći Jay Z-u da pokrene momentum Tidala? 

Odgovore na ova pitanja saznat ćemo vrlo brzo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti