Stometarski kolos: NASA prikazala raketu s kojom kreće u novo osvajanje Mjeseca

NASA je jučer u Kennedy Space Centeru prvi put prikazala potpuno sastavljenu raketu s kojom kreću u misiju Artemis.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.03.2022. / 16:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok se Elon Musk priprema za put na Mars, planovi NASA-e malo su skromniji. Američka svemirska agencija priprema se za misiju Artemis i slanje ljudske posade na Mjesec, što se očekuje 2025., a prvi korak u toj misiji jest lansiranje rakete nove generacije nazvane Space Launch System, čiji je dio i posebna kapsula za astronaute Orion.

Slika nije dostupna Nova slika koju je snimio NASA-in teleskop ostavila astronome bez teksta: "Nadmašio je sva naša očekivanja"

NASA je jučer u Kennedy Space Centeru prvi put prikazala potpuno sastavljenu rakete te je riječ o, kako su to komentirali na BBC-u, kolosu visine oko 100 metara.To je najsnažnija NASA-ina raketa do sada koja bi, u sklopu programa Artemis, trebala uskoro poletjeti u svemir i povesti Orion na putovanje dugo 26 dana, u sklopu kojeg će kružiti i oko Mjeseca.

Prije toga potrebno je odraditi brojna testiranja i, ako se svi testovi pokažu uspješnima te ako se ne dogode neke druge nepredviđene stvari, povijesni let SLS-a možemo očekivati u svibnju ili možda lipnju. Treba naglasiti kako tijekom tog leta u kapsuli neće biti ljudske posade, već je misija s astronautima planirana za 2024. godinu. Naravno, i to pod uvjetom da se ne dogode neke neočekivane stvari koje bi mogle usporiti misiju.

Slika nije dostupna Predstavljen mjesečev rover nove generacije

Prilikom prikazivanja nove rakete, administrator NASA-e Bill Nelson rekao je kako se generacija Artemis priprema za osvajanje novih granica: “NASA-in program Artemis otvorit će put prema sljedećem iskoraku čovječanstva, budućim misijama na Mars. Nema sumnje da smo u zlatnom dobu istraživanja svemira… Kada ova čudovišna raketa poleti, ponijet će sve naše nade u nebesa”, komentirao je Nelson.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti