Stotine Googleovih zaposlenika u Švicarskoj u štrajku: Prosvjeduju zbog više od 200 otkaza

Predstavnik sindikata radnika u IT sektoru Syndicom rekao je da je više od 2.000 zaposlenika ponudilo da im se, umjesto otkaza, smanje plaće i radni sati.

Hina | 15.03.2023. / 14:32

Žena ulazi u sjedište Googlea u Londonu
Žena ulazi u sjedište Googlea u Londonu (Foto: Afp)

  Stotine Googleovih radnika u švicarskom gradu Zürichu stupile su u srijedu u štrajk u znak prosvjeda protiv više od 200 otkaza.

U siječnju je Googleova matična tvrtka Alphabet objavila da planira ugasiti 12.000 radnih mjesta diljem svijeta, što odgovara šest posto njezine radne snage, podsjeća Reuters.

Odluka o otkazima vremenski se poklopila s valom gašenja radnih mjesta u kompanijama diljem SAD-a, posebice u tehnološkom sektoru gdje su tvrtke od početka godine otpustile više od 290.000 radnika, prema stranici za praćenje otkaza Layoffs.fyi.

Radnici Googleovog ureda u Zürichu, u kojem radi oko 5.000 zaposlenika, prosvjedovali su protiv najavljenih otkaza već u veljači.

Ured Promašena politika zapošljavanja: Google i Meta zaposlili su toliko ljudi da dio njih nije radio ništa

Predstavnik sindikata radnika u IT sektoru Syndicom rekao je da je više od 2.000 zaposlenika ponudilo da im se, umjesto otkaza, smanje plaće i radni sati.

Google je očito odbio njihov prijedlog.

Naši članovi u Google Zürichu i svi zaposlenici koji se pridružuju štrajku iskazuju solidarnost s otpuštenima, rekao je glasnogovornik Syndicoma.

Smeta im netransparentnost u otkazima, a posebno su razočarani što Google otpušta radnike iako iz godine u godinu zarađuje milijarde dolara.

Glasnogovornik Googlea rekao je da je tvrtka odlučila smanjiti broj zaposlenih kako bi broj radnih mjesta bio u skladu s najvišim prioritetima.

Proces savjetovanja u Švicarskoj završen je i obaviješteni su zaposlenici čija su radna mjesta pogođena, rekao je glasnogovornik.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti