Danas ronioci arheolozi - prije čak 7000 godina, tu su hodali - ljudi!

Otkrili smo nekakvu anomaliju ispod morske površine i u jednom trenutku pregledali i vidjeli ustvari da se radi ipak o konstrukcijama koje su nastale kao rezultat ljudskog djelovanja, prepričava Mate Parica arheolog sa Sveučilište u Zadru.

Naime prvi nalazi na koje se naišlo već na površini, a onda i kasnije tijekom arheoloških iskopavanja su prije svega ulomci keramičkih posuda pomoću kojih mi znamo da je riječ o kasnom neolitiku, pojašnjava Domagoj Perkić iz Dubrovačkog muzeja.

Uz to - poslani su i organski materijali na radiokarbonsku analizu..

U ovom slučaju kosti koje su nam pokazale dotaciju negdje otprilike 4900 godina p.k. Znači to je skoro 7000 godina staro naselje, kaže Domagoj.

I ovakvih nalazišta - ima još!

Prije šest dana novopronađeni je na suprotnoj strani Korčule, znači na području uvale Gradina, na širem području Vela Luke. Znači na istočnom i zapadnom vrhu Korčule su dva gotovo identična lokaliteta iz istog vremena, istog oblika, iste veličine, tvrdi Domagoj.

Što se tiče općenito bogatstva hrvatske obale ovakvim primjerima imamo zapravo već dosta lokaliteta koji su iz prapovijesti, koji su potopljeni odnosno ostali su dolje zbog podizanja morske razine, naravno nisu svi iz neolitika - imamo nešto i brončanog i željeznog doba, poručuje Mate.

U Hrvatskoj se upravo zbog njezine razvedene obale, otoka i uvala ovakve stvari mogu očuvati.

Nema velikog djelovanja morskih valova kao na drugim mjestima u sredozemlju tako da do sad je dosta otkriveno a i naravno u budućnosti vjerujem da će se otkriti toga još jako puno, kaže Mate.

I dodaje sva mjesta sačuvat će se od sidrenja i ostalih vrsta devastacije - jer ovo je prava kulturna ostavština.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju