Stručnjaci s FOI-ja osmislili rješenje za upravljanje konstelacijom dronova i lociranje pilota uljeznog drona

Posebnost je ovog sustava što može detektirati lokaciju pilota uljeznog drona.

Martina Čizmić | 23.10.2023. / 15:12

Sustav za lociranje uljeznih dronova (Foto: FOI)

Stručnjaci s Fakulteta organizacije i informatike (SUZG FOI) u Varaždinu predstavili su novo, zanimljivo rješenje, koje će zasigurno riješiti problem "dronova uljeza". 

Naime, radi se o aplikacijskom rješenju za upravljanje konstelacijom dronova i tehnologiji za lociranje pilota uljeznog drona. Kako je istaknuto tijekom konferencije na kojoj je rješenje predstavljeno,  projektni tim pod vodstvom prof. dr. sc. Nevena Vrčeka s Fakulteta organizacije i informatike u posljednje je četiri godine, tijekom svojih istraživanja osmislio aplikaciju za analizu rizika, implementaciju komunikacije na softverskoj i hardverskoj razini, razvoj UAV Constellation Control Center (UCCC) aplikacijskog rješenja za upravljanje konstelacijom bespilotnih letjelica, te tehnologiju lociranja pilota uljeznih dronova.

Dron, ilustracja VIDEO Pogledajte nevjerojatnu snimku "krađe" drona u zraku

Aplikacijsko rješenje razvijeno u okviru projekta Orkan, predstavljeno je kao platforma za buduća znanstvena istraživanja. Dronovi su dio šire paradigme Interneta stvari i neizostavni su dio pametne industrije, stoga ih je važno implementirati u različitim kontekstima jer će to biti okosnica nove industrije i novih radnih mjesta, istaknuo je voditelj projekta prof. dr. sc. Vrček.

Projekt "ORKAN" (IP-2019-04-4864) financiran je sredstvima Hrvatske zaklade za znanost u iznosu od 71.000,00 eura, u trajanju od 48 mjeseci, od 1. veljače 2020. do 31. siječnja 2024. godine. Svrha projekta bila je razviti istraživačku platformu koja se sastoji od kontrolnog centra proširivog korisničkim aplikacijama i konstelacije bespilotnih letjelica. Voditelj projekta je prof. dr. sc. Neven Vrček sa SUZG FOI, a na projektu je od samog početka provedbe sudjelovao tim od 15 istraživača sa SUZG FOI, stručnjaci iz industrije i vanjski stručnjak sa Sveučilišta na Islandu, prof. dr. sc. Karl Gudmundsson.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti