VIDEO Pogledajte nevjerojatnu snimku "krađe" drona u zraku

Kako je fotograf Adam Culbertson naučio, ovakve "zračne krađe" i nisu takva rijetkost.

Martina Čizmić | 23.10.2023. / 08:59

Dron, ilustracja (Foto: Getty Images)

Mali dronovi za snimanje prirode više nisu nikakva rijetkost. Koriste ih i profesionalni fotografi, gorske službe spašavanja, ali i obični hobisti. Dok god se drže određenih pravila o upravljanju dronom, nema nikakvih problema. No, je li baš tako?

Fotograf Adam Culbertson često koristi dron prilikom fotografiranja teško dostupnih prirodnih ljepota. Tako je i nedavno, prilikom posjeta impresivnim kamenim liticama u nacionalnom parku Capitol Reef u Uti, poželio snimiti video i fotografije iz zraka.

Podigao je svoj dron i krenuo sa letom i snimkama. No, nakon otprilike minutu snimanja, slika se odjednom zatresla, motori prestali raditi, ali kamera je i dalje nastavila snimati - let iznad litica.

Tek pomnijim promatranjem moguće je primijetiti nekoliko pera na rubu ekrana, a uskoro i krila te kljun neke ptice. Culbertsonu je trebalo nekoliko minuta da shvati što se događa i da je upravo ostao bez svog drona.

Naime, dron je "ukraden" u zraku, a kradljivac je - orao. Culbertson je uspio snimiti video onoliko koliko je dron ostao u dometu, no s obzirom na to da je orao letio brzinom većom od 60 kilometara na sat, signal je ubrzo izgubljen.

 

 

Culbertson je na svom Instagramu objavio video i dodao kako se nada da će netko, nekad, uspjeti pronaći dron te da će moći uživati u duljoj snimci orlovog "bijega s mjesta krađe".

Zanimljivo, Culbertson je uspio dobiti zamjenski dron od proizvođača DJI, jer se takvi slučajevi u kojima je "dron izgubio kontrolu i odletio" smatraju višom silom. U ovom slučaju dron je imao i pernatu pomoć u bijegu.

Nakon što je snimku objavio na Redditu, javili su se još neki korisnici koji su istaknuli kako je sve više takvih "zračnih krađa" jer orlovi dronove doživljavaju ili kao prijetnju ili kao plijen i jednostavno ih love u zraku.

Iako bismo mogli reći, da bi jednostavno rješenje bilo ne snimati u blizini orlovog gnijezda, činjenica je da onda ne bismo vidjeli ovakve impresivne snimke.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti