Stručnjaci savjetuju kako izbjeći virus bez ikakvih troškova: Dok se milijarde troše na cjepivo, vi jednostavno otvorite prozor

Dok se milijarde troše u istraživanje cjepiva za COVID-19, stručnjaci kažu da ima nešto što bi vam moglo pomoći u tomu da izbjegnete virus, a ne stoji ništa - otvorite prozor.

Hina | 13.10.2020. / 09:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve je više dokaza koji upućuju na to da zrak koji kruži zatvorenim prostorom pridonosi širenju čestica koje uzrokuju infekciju. Taj fini oblak sitnih čestica, poznatih kao aerosoli, u zraku može dugo ostati, i više sati, a u tom vam slučaju može pomoći jednostavno posezanje za prozorskom kvakom.

Epidemiolog Antoine Flahault usporedio je to s pušenjem: Što ćete učiniti kad je soba zadimljena? Otvoriti prozor da dim izađe iz prostorije. Isto je s tim nevidljivim virusnim oblacima.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno je u svoje preporuke o borbi protiv širenja koronavirusa uvrstio i dio o zatvorenim prostorima.

Izbjegavajte zatvorene prostore i osigurajte njihovu ispravnu ventilaciju uvođenjem što je više moguće svježeg zraka, piše na njihovim internetskim stranicama.

Jednostavno i učinkovito

Premda se koronavirus dominantno prenosi kapljičnim putem, CDC je aerosole službeno uključio među načine prijenosa virusa.

Stručnjaci u mnogim zemljama već mjesecima zagovaraju uvođenje rigoroznijih mjera za suzbijanje prijetnje aerosolima, koji su u početku pandemije jedva bili spominjani u javnozdravstvenim smjernicama.

Njemačka je jedna od zemalja koja stanovništvu i službeno preporučuje da otvaraju prozore i prozračuju prostorije.

Kancelarka Angela Merkel prošli je mjesec rekla da prozračivanje može biti jedna od najjeftinijih i najučinkovitijih mjera za suzbijanje širenja pandemije.

Njemački liječnik Bernhard Junge-Hulsing ljudima savjetuje da prozore drže otvorenima čak i kad temperature padnu. Uvijek možete odjenuti pulover ako vam je pritom hladno, kazao je.

Šest na sat

Koliko je prozračivanja potrebno da se ''rastjera'' aerosol?

Puno. Mi preporučujemo potpunu recirkulaciju zraka u prostoriji najmanje šest puta u satu, rekao je Flahault, direktor Instituta globalnog zdravlja pri ženevskom sveučilištu.

Šest puta u satu je ono što imate u vagonima TGV-a (superbrzih vlakova) ili u zrakoplovu, gdje je kvaliteta zraka vrlo dobra, dodao je. No u većini zatvorenih prostora nemamo takvu razinu ventilacije.

Otvoreni prozori, naravno, nisu jedina mjera.

Ograničite broj ljudi koji borave u istoj prostoriji, ne ostajte ondje predugo, nosite masku cijelo vrijeme, redovito perite ruke i pokušajte ne govoriti ili vikati previše, istaknuo je Flahault.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti