Stručnjaci upozoravaju: Android je jedan od najnesigurnijh sustava, treba biti posebno oprezan kod instalacije aplikacija

Korisnici Androida moraju biti posebno oprezni kad instaliraju aplikacije na svoje uređaje. Čak i kad su to aplikacije s Google Play trgovine.

Martina Čizmić | 08.04.2020. / 13:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Operativni sustav Android najpopularniji je operativni sustav za mobilne uređaje u svijetu. No, samo zato što je najpopularniji ne znači i da je najbolji.

Posljednje istraživanje koje su proveli stručnjaci sa Sveučilišta Ohio State i New York, pokazalo je kako su tisuće aplikacija namijenjene upravo uređajima s Androidom zapravo skriveni hakerski alati koji će učiniti više štete nego koristi.

Istraživanje je obuhvatilo više od 150 tisuća aplikacija, među kojima je i 100 tisuća najpopularnijih aplikacija u Google Play trgovini. Otkriveno je kako se u gotovo 13 tisuća tih aplikacija nalaze "stražnja vrata" kroz koja hakeri mogu ostvariti pristup uređajima bez znanja vlasnika. Više od četiri tisuće pratilo je što korisnik radi i koristi li u svojoj komunikaciji s drugima "riječi s crne liste" na kojima se nalaze imena političara iz cijelog svijeta.

Osim toga, istraživači su nasumice odabrali 30 aplikacija koje su imale barem 1 milijun preuzimanja na Google Play trgovini i otkrili kako među njima ima onih koje omogućuju pristupanje uređaju bez znanja korisnika.

Stručnjaci iz tvrtke za interentsku sigurnost Kaspersky otkrili su i da Androidima hara trojanac kojeg se nije moguće riješiti. Radi se o trojancu xHelper koji funkcionira poput ruske lutke Babuške ili matrjoške. Kad se jednom nađe na uređaju, "zakopava" se dublje i dublje u sustav sve dok ne dođe do razine koju nije moguće obrisati ni povratkom na tvorničke postavke.

Jedini način da ga se ukloni sa pametnog telefona je ukoliko je uključen "Recovery mode". U tom slučaju potrebno je napredno poznavanje sustava kako bi se uklonila zaražena datoteka iz originalnog firmwarea i zamijenila sa čistom. Jednostavniji način je da se na uređaj instalira potpuno nova verzija operativnog sustava kroz poslupak poznat kao "flash". No za to je potrebno nešto tehničkog znanja kako se pametni telefon ne bi pretvorio u običan držač papira.

Stručnjaci iz Kasperskog ističu kako postoji još jednostavniji način kojim se sve to može izbjeći - nemojte instalirati aplikacije iz sumnjivih izvora i uvijek napravite sigurnosnu kopiju svojih podataka. Za svaki slučaj.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti