Stručnjaci upozoravaju: Novi ransomware širi se društvenim mrežama, a predstavlja se kao poruka od FBI-a

Stručnjaci su već pronašli 80 različitih verzija ovog ransomwarea.

Martina Čizmić | 29.04.2020. / 16:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Stručnjaci za računalnu sigurnost upozoravaju na najnoviji ransomware koji cilja korisnike Android pametnih telefona. Ransomware poznat kao "Black Rose Lucy" skriven je u, naizgled, bezazlenoj aplikaciji za prikazivanje videa koja tijekom instalacije na uređaj od korisnika traži široka administrativna prava.

Nakon što korisnik instalira aplikaciju, kreću glavobolje. Korisnik prvo u internetskom pregledniku ugleda poruku koja na prvi pogled podsjeća na poruku američkog FBI-a, u kojoj stoji kako je otkriveno da imaju pornografski materijal na svom uređaju. U poruci stoji i kako su "dokazi" i "korisnički podaci" proslijeđeni FBI-evu odjelu za kibernetički kriminal te je naveden cijeli niz kaznenih dijela koje je korisnik navodno počinio. Poruku ne može ukloniti jer je ransomware u pozadini zaključao podatke.

Kako bi uklonio poruku i "prijetnju FBI-em", korisnik treba uplatiti 500 dolara. No za razliku od drugih ransomware kampanji, ova se ne koristi Bitcoinima, već od korisnika traži da uplati putem kreditne kartice.

Stručnjaci upozoravaju korisnike da budu posebno oprezni prilikom surfanja internetom i društvenim mrežama i ni pod kojim uvjetima ne prihvaćaju ili odobravaju pristup neovlaštenim ili nepoznatim aplikacijama. Naime, stručnjaci su već pronašli više od 80 različitih verzija ovog ransomwarea koji se šire putem društvenih mreža i aplikacija za dopisivanje.

Iako do sad nismo naišli na mnogo ransomwarea koji ciljaju mobilne telefone, primjetna je revolucija. Mobilni ransomware postaje sve sofisticiraniji i učinkovitiji, upozoravaju stručnjaci iz Check Pointa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti