Stručnjaci upozoravaju roditelje: Pustite mobitele, bavite se djecom!

U gotovo svim slučajevima vrijeme provedeno uz spravice, čak i ako je bilo samo jednom dnevno, prekidalo je kvalitetnu komunikaciju roditelja i djeteta.

Martina Čizmić | 07.07.2018. / 08:00

Roditelji ignoriraju djecu (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Koliko je loše ako roditelji igraju videoigre na mobitelu umjesto da gledaju kako njihova djeca grade kule u pijesku ili da ih ohrabruju dok se penju i ljuljaju na konopcu?

Najnovija studija pokazuje da taj tip ponašanja šteti odnosima roditelja i djeteta te vodi do problema u ponašanju kod djece.

Djeca bez odgovarajuće potpore ili pažnje roditelja odrastaju frustrirana i hiperaktivna, pokazala je studija koju objavljuje časopis Pediatric Research. Oni se dure, cvile i imaju izljeve bijesa, upozoravaju istraživači nakon provedenog istraživanja tijekom kojeg su pratili ponašanje 181 para roditelja i njihove djece starosti do pet godina.

Tijekom šestomjesečnog razdoblja roditelji su izvještavali o svojoj upotrebi pametnih telefona i opisivali ponašanje djece.

U gotovo svim slučajevima vrijeme provedeno uz spravice, čak i ako je bilo samo jednom dnevno, prekidalo je kvalitetnu komunikaciju roditelja i djeteta. I majke i očevi primijetili su kako su ti prekidi utjecali na djetetovo ponašanje i povećali njihovu vlastitu razinu stresa.

Takve situacije predstavljaju raširenu realnost života u 21. stoljeću. Roditelji su se naviknuli okrenuti se elektroničkim sredstvima kako bi ''napravili pauzu'', pa tako, primjerice, američki roditelji provedu najmanje devet sati dnevno gledajući televiziju ili surfajući na računalu, tabletu ili pametnom telefonu.

Ako su još k tome roditelji nezadovoljni svojom obiteljskom situacijom ili društvenim životom, još se više priklanjaju digitalnoj tehnologiji, dodatnim videoigrama i sl. Neki roditelji koriste gadgete kako bi se "odmaknuli" od djece, čak i ako ona mole za njihovu pažnju.

Izravan kontakt i komunikacija s djetetom mora biti u središtu, navodi se u studiji.

Istraživači predlažu da se odvoji određeno vrijeme tijekom kojega se neće koristiti gadgeti te predlažu roditeljima da u parku radije čitaju novine nego gledaju na mobitel, jer prema njihovim saznanjima, to manje narušava odnose s djecom negoli razgovori ili surfanje po mobitelu.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti