Stručnjaci za informacijsku sigurnost i etički hakeri odmjerit će snage u "Noći hakiranja"

Stručnjaci za informacijsku sigurnost i etički hakeri okupit će se u Algebri i razmijeniti iskustva te odmjeriti snage.

Martina Čizmić | 12.11.2019. / 11:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kibernetička sigurnost postaje sve važniji aspekt ne samo u poslovnom već i u svakodnevnom životu. Među najčešćim je kibernetičkim napadima phishing, odnosno "pecanje" naivnih žrtava koje otvaraju zaražene privitke i poveznice ili otkrivaju povjerljive podatke poput korisničkih imena i lozinki.

Upravo će zato na okupljanju Security Professionals @ Algebra glavna tema biti phishing napad i osvrt na neke konkretne slučajeve takvih napada koji su provedeni u Hrvatskoj. 

Jagor Čakmak, stručnjak iz tvrtke INFIGO IS i jedan od članova njihova penetracijskog tima koji tvrtkama pomaže poboljšati sigurnost informacijskih sustava, objasnit će zašto su takvi napadi "popularni" među zlonamjernim hakerima i napadačima. Iako se obično smatraju jednostavnima, moguće je provesti i vrlo sofisticirane phishing napade na koje nerijetko "padnu" i najveći stručnjaci. Čakmak će u svojoj prezentaciji dati pregled nekih incidenata, kao i naprednih scenarija koji su korišteni za (vrlo uspješno) provođenje manje i više sofisticiranih phishing napada, koji su doveli i do potpune kompromitacije ciljnog IT sustava. Nakon predavanja uslijedit će panel-diskusija na kojoj će sudjelovati Jagor Čakmak i Zlatan Morić, voditelj katedre za kibernetičku sigurnost na Visokom učilištu Algebra.

U večernjim satima istoga dana, u nastavku nakon Security Professionals Community @ Algebra, Algebra organizira i već tradicionalni "Hacking Night 2019" ili "Noć hakiranja". Radi se o praktičnom natjecanju u etičnom hakiranju, koje već niz godina okuplja ponajbolje hrvatske stručnjake za računalnu sigurnost, ali i studente te entuzijaste koje zanima ovo područje i koji se njime aktivno bave. U sklopu tog natjecanja etični hakeri – u pravilu sadašnji ili budući stručnjaci za penetracijska testiranja – rješavaju konkretne zadatke koje pripremaju stručnjaci za kibernetičku sigurnost Visokog učilišta Algebra, a s ciljem stavljanja naglaska na važnost sigurnosti računalnih sustava te pravovremeno pronalaženje i otklanjanje sigurnosnih propusta u njima.

Najboljem tročlanom timu ovogodišnji je sponzor Hacking Nighta, INFIGO IS, tvrtka specijalizirana za informacijsku sigurnost, pripremila novčane nagrade.

Robert Petrunić, senior konzultant za informacijsku sigurnost i asistent na Algebri, podsjetio je kandidate na teme koje bi se mogle pojaviti i ove godine na natjecateljskom dijelu.

Unazad nekoliko godina na Hacking nightu od timova se tražilo poznavanje raznih aspekata sigurnosne problematike, uključujući i tehnike kao što su SQL injection, steganografija, BoF, skeniranje ranjivosti, hakiranje i zaštita Wi-Fi mreža. Od ostalih tema pojavljivali su se i reverse engineering, zaštite od 'man in the middle' napada, ranjivost BitLocker sigurnosne zaštite i još neke zanimljive sigurnosne teme s kojima se korisnici nesvjesno svakodnevno susreću, ističe Petrunić.

Timovi na natjecanje moraju ponijeti svoja računala, kao i svu dodatnu opremu za koju smatraju da će im trebati, a prethodne su prijave za Hacking Night obvezne. Prijave za oba događanja dostupne su na službenim stranicama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti