Stručnjaci za računalnu sigurnost održali zajedničku vježbu "Cyber SOPEx"

Europski računalni stručnjaci održali vježbu "Cyber SOPEx"

Martina Čizmić | 02.02.2018. / 10:48

Ilustracija, programeri (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Više od 70 stručnjaka za računalnu sigurnost, među kojima i hrvatski, sudjelovalo je u vježbi koju je organizirala Agencija Europske unije za mrežnu i informacijsku sigurnost, ENISA (engl. European Network and Information Security Agency).

Kibernetička vježba "Cyber SOPEx" bila je fokusirana na fiktivni kibernetički napad u pomorskom sektoru, a osim konkretnih rješenja poticale su se i kretivne ideje. Glavni cilj ove vježbe, prve takvog tipa, bio je poboljšanje suradnje između CSIRT-ova (eng. Computer Security Incident Response Team).

ENISA planira održati cijeli niz vježbi kako bi među nacionalnim CERT-ovima podigla svijest o reagiranju u pojedinoj situaciji, dijeljenju informacija, razumijevanju uloga i odgovornosti unutar tima te korištenje alata potrebnih za uspješno rješavanje incidenata.

Mreža europskih timova za obradu računalno-sigurnosnih incidenta (CSIRT) nastala je temeljem direktive o mrežnoj i informacijskoj sigurnosti (NIS direktiva) koju je donijela Europska unija s ciljem postizanja visoke razine sigurnosti mreže i informacijskih sustava unutar EU-a, doprinosa razvoju povjerenja među državama članicama te promicanja brze i učinkovite operativne suradnje.

Izvor: ENISA

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti