Stručnjak otkrio što sve hakeri mogu učiniti ako se domognu podataka vaše elektroničke pošte

CARNET i Ravnateljstvo policije izvijestili su da se dogodio jedan od najvećih kibernetičkih napada u povijesti Hrvatske. Napad je komentirao CERT-ov stručnjak Svan Hlača.

Dino Goleš | 24.11.2020. / 20:05

Galerija

U velikom kibernetičkom napadu procurili su podaci iz više od 23 tisuće baza. CARNET-ov Nacionalni CERT je analizom utvrdio kako je u navedenoj bazi velik broj korisničkih računa s hrvatskim domenama, a javno su dostupne i lozinke u tekstualnom obliku.

Vjeruje se da se kolekcija, koja sadrži više od 226 milijuna jedinstvenih korisničkih računa, pojavila na privatnom hakerskom forumu koji mnogi napadači koriste kako bi prikupili što veći broj korisničkih imena, adresa elektroničke pošte te lozinki.

CERT-ov stručnjak Svan Hlača otkrio je da je pronađeni 47 tisuća zapisa o hrvatskim korisnicima, kao i 24 tisuće lozinki.

Građani mogu svoje korisničke podatke mogu provjeriti na stranici "Have I Been Pwned", na kojoj će odmah dobiti informaciju o tome je li njihov korisnički račun kompromitiran.

Na pitanje koliko takvi hakerski napadi mogu biti opasni i koje su moguće posljedice, Hlača kaže da su ovakve situacije opasne kada jednu lozinku korisnici koriste za više različitih usluga.

Potrebno je pogledati gdje se vaša e-mail adresa koristi i u kojim situacijama je došlo do curenja podataka. Uvijek, bez obzira na to je li vaša adresa izašla na ovoj stranici, važno je redovito mijenjati lozinke. Svakih šest mjeseci do godine dana je neka zlatna norma koju preporučamo, ali, naravno, ovisno o osjetljivosti podataka, poručuje stručnjak.

Hlača je objasnio i što sve hakeri mogu raditi ako se domognu vaših podataka.

Mogu izvršiti daljnje napade, kontaktirati vaše bližnje, mogu se predstaviti kao vi i pokušati kontaktirati nekoga drugoga. Ako dođu do elektroničke adrese vaše firme mogu nekome proslijediti poruku i zahtijevati uplatu novca. Postoji cijeli niz napada koje netko može ostvariti ako ima pristup vašim podacima, ističe Svan Hlača.

Na stranici Have I Been Pwned otkriveno je i da su adrese nekih državnih dužnosnika hakirane. Hlača kaže da je važno ustanoviti koje su točno lozinke kompromitirane.

Važno nam je da svatko razumije kolika posljedica može biti u slučaju kompromitacije takvih adresa i lozinki elektroničke pošte, kazao je Hlača i poručio da se nada će svi građani sada shvatiti koliko je važno redovito mijenjati lozinku elektroničke pošte.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti