Stručnjak upozorava na "COVID uragan 5. kategorije" koji se sprema u SAD-u: "Vidjet ćemo nešto što još nismo vidjeli u ovoj zemlji"

Američki stručnjak za infektivne bolesti predviđa novu zastrašujuću razinu pandemije novog koronavirusa u SAD-u i upozorava na opasnost od širenja britanske varijante tog virusa.

Branimir Vorša | 01.02.2021. / 11:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Michael Osterholm, američki stručnjak za infektivne bolesti, upozorava kako je na obzoru SAD-a oluja 5. kategorije u obliku nove i zaraznije varijante virusa SARS-CoV-2, koja je prvotno otkrivena u Velikoj Britaniji i koja se širi i SAD-om.

Vidjet ćemo nešto što dosad još nismo vidjeli u ovoj zemlji, poručuje Osterholm i dodaje kako se Amerikanci ne bi trebali zavaravati padom broja novozaraženih.

Zamislite gdje se nalazimo trenutačno, sjedimo na nekoj plaži gdje je ugodna temperatura i savršeno plavo nebo i nježan povjetarac. No vidim uragan kategorije pet ili više, 700 kilometara od obale. Reći ljudima da se evakuiraju po danu s modrim plavim nebom bit će teško. No mogu vam reći da taj uragan dolazi, uvjerava američki stručnjak, tijekom gostovanja u NBC-jevoj nedjeljnoj emisiji Meet The Press.

Doduše, u SAD-u nikako ne vlada vedro plavo nebo kad je riječ o pandemiji jer je ta zemlja najgora po COVID statistici već duže vrijeme.

Osterholm je direktor Centra za istraživanje zaraznih bolesti pri Sveučilištu Minnesota, koji je bio i dio savjetodavnog vijeća predsjednika Joea Bidena tijekom perioda tranzicije vlasti u SAD-u.

Pozvao je na cijepljenje što je više moguće ljudi, posebno starijeg stanovništva, barem jednom dozom cjepiva umjesto da se forsira da svi koji su dobili prvu dozu drugu dobiju na vrijeme.

Doista možemo puno napraviti za smanjenje broja ozbiljno oboljelih i preminulih u idućem velikom valu koji dolazi, poručuje Osterholm.

Izvor: Huffington Post

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti