Stručnjak za hibridne sukobe o hakerskim napadima

Svjedočimo sve češćim hakerskim napadima na velike kompanije. Pamtimo hakerski napad na INU, unatrag nekoliko tjedana hakiran je američki naftovod, a sada su se okomili na globalnog proizvođača mesa. Voditelji Dnevnika Nove TV Marija Miholjek i Saša Kopljar o svemu su razgovarali s Gordanom Akrapom, stručnjakom za hibridne sukobe.

Zimo Zimo | 02.06.2021. / 19:59

Galerija

Zašto su na meti hakera upravo velike kompanije, pitali su Akrapa koji kaže da je i digitalni svijet, poput stvarnog, pun kriminala i nezakonitosti.

U ovom slučaju se radi o cyberkriminalu gdje kriminalci pokušavaju doći do financijskih sredstava najčešće iskazanih u Bitcoinima kako bi se domogli dodatnih sredstava za širenje svojih aktivnosti, rekao je Akrap.

Na pitanje jesu li njihovi zaštitini sustavi toliko krhki ili je riječ o novoj, naprednijoj generaciji hakera, Akrap je odgovorio kako se radi o nekoliko stvari. Svaki sustav koji posluje u digitalnom svijetu, kao i pojedinci koji postoje u njemu moraju imati određena tehnička i tehnološka rješenja i određena znanja kako bi sigurno poslovali u tom svijetu. Neke tvrtke nisu imale određene sigurnosne procedure, a ako su ih imale, očito ih pojedinci nisu poštovali, rekao je Akrap te dodao kako je najveći problem kad ljudi ne poštuju određena sigurnosna pravila i procedure nego klikaju na e-mail poruke i druge linkove na webu i na taj način otvaraju prostor zlonamjernim napadačima da uđu u sustav i kriptiraju dokumente i stvaraju temelj za ucjenu.

U mesnoj industriji su u roku od 24 sata obnovili cijeli sustav što znači da su imali sigurnosne procedure koje prethode takvim napadima i zadršku, back-up podataka, obnovu, znači mogli su se vratiti. Međutim situacija kao što je napad na naftnu kompaniju u Americi je očito bio puno ozbiljniji problem, kazao je stručnjak za hibridne sukobe.

Ako se tako velike kompanije uspiju hakirati postavlja se pitanje što da građani misle o sigurnosti svojih podataka. Akrap kaže da Agencija za zaštitu osobnih podataka i brojne druge aktivnosti državnih i nevladinih institucija govore da moramo zaštititi vlastite digitalne podatke isto kao što štitimo svoje podatke u stvarnome svijetu.

Moramo brinuti o njima i paziti da oni koji su zlonamjerni ne dođu do njih, ističe Akrap.

Hrvatska je članica EU i NATO-a pa na taj način imamo ozbiljne aktivnosti kojima povećavamo svoju osobnu i kolektivnu sigurnost, kazao je Akrap te istaknuo kako su sustavi sigurni onoliko koliko i procedure te djelatnici koji se drže procedura.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti