Stručnjak za informacijsku sigurnost o pljački bankomata u Splitu putem laptopa: "To nije tako jednostavno kako izgleda"

Splitska policija imala je dosad nezabilježen slučaj pljačke bankomata. Usred noći, u blizini policijske postaje, bankomat je na ulicu izbacio stotine tisuća kuna. Iza pljačke stoje cyber lopovi. Pitali smo stručnjaka koliko je lako ili teško izvesti takvo što.

Dalibor Špadina | 08.09.2019. / 20:01

Galerija

Bankomat u sklopu jedne splitske pošte u petak navečer je na ulicu izbacio na tisuće kuna. Nije bilo čudo niti kvar nego cyber lopov koji je uz pomoć prijenosnog računala pljačkao bankomat i to u neposrednoj blizini policijske postaje. Iz PU splitsko-dalmatinske tvrde da ovakvo kazneno djelo dosad u Splitu nije bilo zabilježeno.

Cyber lopov se svojim prijenosnim računalom povezao s bankomatom, preuzeo kontrolu nad njim i davao mu naredbe da izbacuje novčanice.

Kad dođemo do tog dijela da damo naredbu bankomatu da nam daje neki novac, onda možemo različte naredbe davati bankomatu ovisno što želimo s njim. Najčešće napadači tu koriste veću količinu novca zato da bi ju što prije pokupili i pobjegli, pojašnjava Alen Delić, konzultant za informacijsku sigurnost.

Hakiranje (Foto: Getty Images) Zatvorene poslovnice i bankomati: Hakeri napali veliku banku i ukrali milijune eura

Bankomat (Foto: Getty Images) Zaposlenik banke pronašao propust u sustavu bankomata i podigao milijun dolara

Isto se može obaviti čak i pametnim telefonom, ali ipak ne bilo tko u kućnoj radinosti.

Radi se o znanjima za koje je potrebno imati različitu opremu odnosno računalo s kojim se morate i povezati znači morate imati. Nešto i fizički napravit, pokrenuti različite programe znači nije to tako jednostavno kako izgleda, kaže Delić.

Navodno su u pitanju stotine tisuća kuna no ni policija ni hrvatska poštanska banka čiji je bankomat zasad ne otkrivaju koliko je novca ukupno izbacio.

Detektirali smo mogući napad na bankomat i poslali zaštitarsku službu koja je intervencijom spriječila veću štetu. Istraga je u tijeku, priopćeno je iz HPB-a.

Banka ima sustav zaštite koji ih je alarmirao i zaštitar je brzo stigao do mjesta pljačke, no ne zna se je li u međuvremenu, osim lopova, i koji sretni slučajni prolaznik iz susjedstva pokupio pokoju novčanicu s poda.

Kada biste i bili te sreće da na podu pronađete neki iznos, makar i sto kuna, zapravo ih ne biste smjeli zadržati nego bi ih trebali vratiti jer je to kazneno djelo utaje. Propisana kazna je od 6 mjeseci pa do čak pet godina zatvora ovisno o iznosu.

Stručnjaci ističu kako ovo i nije najmudrija metoda pljačke bankomata, jer iznad većine postoje nadzorne kamere pa ni cyber lopova, a ni slučajne utajivače nije nemoguće otkriti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti