Stručnjak za umjetnu inteligenciju: "Mi to živimo danas, to se danas dešava i nemoguće je zaustaviti"

"Kako se umjetna inteligencija koristi u svakodnevnom životu, te kako se suočiti s izazovima koje donosi njezin napredak - doznajte od našeg današnjeg gosta“, najava je umjetne inteligencije kojoj je Dnevnik Nove TV zadao najaviti razgovor u studiju.

DNEVNIK.hr | 19.04.2023. / 20:15

Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš razgovarao je sa stručnjakom za umjetnu inteligenciju Leom Mršićem o mogućim prijetnjama i izazovima s kojima bismo se mogli susresti.

"Mislim da nam danas više nego ikad treba razgovor, diskusija u koju moraju biti uključeni svi oni koji imaju o tome nešto za reći, s obzirom da je to horizontalna tehnologija. Da biste imali kvalitetnog sugovornika o tome kako regulirati, danas-sutra kako napraviti nekakve zakone koji će to propisivati - trebate jako puno znanja.

Jako je teško pronaći ljude koji imaju dovoljno znanja da bi mogli kvalitetno razgovarati o svemu onom na što umjetna inteligencija može imati posljedice. Ja na tehnologiju gledam afirmativno, mislim da je to nemoguće zabraniti. Mi to živimo danas, to se danas dešava i to je nemoguće zaustaviti", zaključio je Mršić.

Stručnjak za umjetnu inteligenciju komentirao je i kako prepoznati ako je riječ o uratku koji je u potpunosti proizvela umjetna inteligencija: "Tehnologija nas je dovela u ovu točku, ona nas može i izbaviti. Mi već danas imamo rješenja koja pomažu da se prepozna je li neki sadržaj nastao korištenjem takve tehnologije ili nije, pomaže nam da na bolji način tome pristupimo.

Mi kad gledamo sad kod studenata, činjenica da im je takva vrsta robota ili tehnologije pomogla da sagledaju neku temu otvara njima mogućnosti za razgovor i promišljanje. Vi kad promišljate o nekoj temi vidite dvije ili tri stvari, neki manji dio, međutim, kad vam robot otvori taj prostor, onda vas i bude stid da ne znate o svemu tome nešto reći."

Studenti aktivno koriste umjetnu inteligenciju za pisanje radova, ali Mršić to ne vidi kao negativnu pojavu: "Izuzetno je teško kad vam robot pripremi takav sadržaj to prezentirati u javnom diskursu jer se vidi da nekim dijelovima teksta ne vladate, morate se bolje pripremiti da biste savladali taj tekst što u konačnici daje kvalitetnije radove."

Međutim, stručnjak tvrdi da nas umjetna inteligencija neće nadjačati: "Umjetna inteligencija neće zamijeniti ljude. Ljude će zamijeniti drugi ljudi koji će znati koristiti alat umjetnu inteligenciju."

CHAT GPT je predložio da se razgovor gostovanje u Dnevniku Nove TV završi rečenicom: "U središtu inovacija uvijek moraju ostati ljudi". 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti