Pretjerana količina ova tri česta i popularna začina možda remeti učinkovitost lijekova

Popularni začini poput cimeta, kurkume i đumbira mogu utjecati na lijekove. U hrani su sigurni, ali kao dodaci mogu biti rizični, upozorava britanska stručnjakinja.

Branimir Vorša | 14.05.2025. / 14:15 komentari
Začini, ilustracija
Začini, ilustracija (Foto: Getty Images)

Cimet, kurkuma i đumbir nisu samo začini koji obogaćuju okus jela, ti su sastojci cijenjeni u tradicionalnoj medicini, ali mogu predstavljati rizik ako ih konzumirate kao dodatke prehrani dok uzimate lijekove, upozorava stručnjakinja Dipa Kamdar s britanskog Sveučilišta Kingston.

Cimet

Kava s cimetom Trend na TikToku kaže da cimet u kavi pomaže u mršavljenju, no stručnjakinja otkriva pravu istinu

tri vijesti o kojima se priča B-2 Spirit Zapanjili sve Potpuni šok za Iran: Detalji najpreciznijeg i najrazornijeg zračnog udara Amerikanaca dosad viđenog Nuklearna eksplozija, ilustracija Scenarij iz noćne more, ali... VIDEO Koliko treba biti udaljen da bi se preživjela eksplozija nuklearne bombe? Ruski vojnik se predaje dronu Prvi takav slučaj Jedan od najbizarnijih trenutaka suvremenog ratovanja: Ruski vojnik predao se dronu

Cimet sadrži spojeve poput cinamaldehida, eugenola i kumarina. Prema studiji američkog Sveučilišta Mississippi, cinamaldehid može aktivirati receptore koji ubrzavaju metabolizam lijekova, što potencijalno smanjuje njihovu učinkovitost. Iako se istraživanja vezana za to zasad provode samo u laboratoriju, rezultati izazivaju ozbiljnu zabrinutost.

Cassia cimet, koji je jeftiniji i češći, sadrži više kumarina nego cejlonski cimet, poznat i kao “pravi cimet”, koji potječe sa Šri Lanke. Kamdar u članku za The Conversation naglašava da je kumarin također poznat antikoagulans, a pretjerana konzumacija, osobito putem dodataka prehrani, može povećati rizik od krvarenja kada se koristi s lijekovima poput varfarina. Izvještaji medicinskih slučajeva to potvrđuju, sugerirajući da kumarin utječe na jetrene enzime odgovorne za razgradnju tih lijekova.

Kurkuma

Aktivna tvar u kurkumi, kurkumin, poznata je po protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Međutim, većina podataka o njegovoj interakciji s lijekovima dolazi iz laboratorijskih i životinjskih studija. Kamdar napominje da kurkumin može utjecati na to kako se neki lijekovi metaboliziraju, posebno ometanjem jetrenih enzima. To može uključivati antidepresive, antibiotike, kemoterapijska sredstva i lijekove za tlak.

Slika nije dostupna Vrijeme je prehlada: Što od kućnih lijekova pomaže najbolje

Prirodna svojstva kurkume u razrjeđivanju krvi i snižavanju tlaka mogu pojačati djelovanje lijekova poput varfarina, aspirina i inzulina. No, Kamdar ističe da su ti učinci najčešće povezani s visokim dozama dodataka prehrani, a ne s malim količinama koje se koriste u hrani.

Đumbir

Đumbir je poznat po ublažavanju mučnine i upala, a spojevi poput gingerola također mogu djelovati kao blagi antikoagulansi. Neka istraživanja sugeriraju da može sniziti razinu šećera u krvi, no dokazi za to su neujednačeni, napominje Kamdar. Interakcije s lijekovima za razrjeđivanje krvi i dijabetes nisu isključene, osobito u obliku dodataka.

Treba se držati kuhinjskih doza

Kamdar naglašava da je malo cimeta na hrani vjerojatno bezopasno. Većina rizika proizlazi iz koncentriranih dodataka prehrani, a ne iz svakodnevnog kuhanja. Ako uzimate lijekove, osobito za krv, dijabetes ili rak, posavjetujte se s liječnikom prije korištenja biljnih dodataka, savjetuje na kraju Kamdar.

Vezane vijesti