Studija još jednom potvrdila: Maske zaista štite! Zaustavljaju 99,99 posto velikih kapljica koje potencijalno nose virus

Stalno izdišemo čitavu paletu kapljica, od mikrorazine do one od milimetra a neke padaju na tlo brže od drugih, ovisno o temperaturi, vlažnosti i posebno struji zraka, dodaje znanstvenik.

Hina | 24.12.2020. / 08:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Maske za lice smanjuju za 99,9 posto rizik širenja velikih kapljica povezanih s opasnošću širenja koronavirusa kada čovjek govori ili kašlje, pokazala je studija čije su rezultate znanstvenici objavili u srijedu.

Žena u uspravnom položaju udaljena dva metra od muškarca koji kašlje bez maske izložena je 10.000 puta više širenju kapljica koje potencijalno nose virus, izvijestili su u časopisu Royal Society Open Science.

Nema nikakve sumnje da maske za lice mogu znatno smanjiti disperziju kapljica koje potencijalno nose virus, rekao je za France presse glavni autor studije Ignazio Maria Viola, stručnjak za dinamiku fluida na Sveučilištu u Edinburghu.

Autori studije kažu da su kapljice koje se poput projektila izbacuju kada se govori ili kašlje, te potom zbog gravitacije padaju na tlo, glavni pokretač transmisije virusa SARA-CoV-2.

Manje, finije kapljice, koje čine aerosol, mogu ostati u zraku dulje razdoblje i predstavljaju rizik, posebno u zatvorenim slabo prozračivanim prostorima, bez struje zraka i kada ljudi ne nose maske ili ih nose na pogrešan način, ispod nosa.

Stalno izdišemo čitavu paletu kapljica, od mikrorazine do one od milimetra, a neke padaju na tlo brže od drugih, ovisno o temperaturi, vlažnosti i posebno struji zraka, dodaje znanstvenik.

Studija se koncentrirala na čestice od više od 170 mikrona u promjeru, oko dva do četiri puta veće od ljudske vlasi kose.

Čestice aerosola manje su od 20 do 30 mikrona.

U našoj studiji, za veće kapljice koje smo mjerili, govorimo o smanjenju od 99,9 posto, naglašava Ignazio Maria Viola.

Univerzalno nošenje maski smanjilo bi broj mrtvih u svijetu za 40.000 do 1. travnja, objavio je institut za zdravstvenu metriku i procjene iz Seattlea u Washingtonu.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti iz Washingtona kaže da maske ne blokiraju efikasno samo veće kapljice, već mogu također blokirati i fine kapljice i čestice, koje obično opisujemo kao aerosol, prenosi AFP.

Virus SARS-CoV-2 koji izaziva koronavirusnu bolest promjera je oko 0,1 mikrona.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti