Studija otklonila dvojbe: Žene su odgovornije od muškaraca u pridržavanju epidemioloških mjera

Žene, za razliku od muškaraca, shvaćaju pandemiju novog koronavirusa kao ozbiljan zdravstveni problem, pokazala je nova znanstvena studija. Sukladno tome žene i epidemiološke mjere shvaćaju ozbiljnije i više ih se pridržavaju.

Branimir Vorša | 19.10.2020. / 13:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ako ste možda primijetili da na ulici vidite više žena koje nose zaštitne maske kako bi se zaštitile od zaraze novim koronavirusom nego muškaraca, sada postoji i studija koja je to potvrdila.

Naime, studija nazvana Spolne razlike u stavu i ponašanju u vezi s COVID-19: Dokazi iz osam zemalja, koja je objavljena u znanstvenom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (skraćeno PNAS), otkriva da žene manje riskiraju izlaganju potencijalnoj zarazi koronavirusa od muškaraca.

Razlog tome je što žene, za razliku od muškaraca, koronavirusnu bolest vide kao ozbiljan zdravstveni problem. Studija je pokazala da se zbog toga žene i više pridržavaju epidemioloških mjera uvedenih kako bi se suzbila pandemija.

Studija je rezultat suradnje više sveučilišta diljem svijeta, među kojima je i ugledno američko Sveučilište Harvard, a provedena je nad više od 21.000 ispitanika iz SAD-a, Francuske, Njemačke, Australije, Italije, Austrije, Novog Zelanda i Velike Britanije.

Studija je pokazala i da su spolne različitosti uočene širom raznih sociodemografskih karakteristika ispitanika, kao i njihovih psiholoških faktora.

Najveće razlike između žena i muškaraca odnose se na ponašanje koje služi u svrhu zaštite drugih, poput kašljanja u lakat, za razliku od onih ponašanja koja štite i njih same zajedno s drugima, pojašnjava Paola Profeta, jedna od autorica navedene studije.

Znanstvenici su otkrili i da je razina marljivosti u odgovornosti prema COVID-19 manja kod bračnih parova, s obzirom na to da žive skupa i da je vjerojatno da dijele slične poglede na odnos prema novom koronavirusu.

Studija je pokazala i da, s vremenom, poslušnost u provođenju epidemioloških mjera opada jednako kod muškaraca i žena.

Navedena studija nije jedina koja otkriva spolne različitosti u odnosu prema pandemiji. U ranijoj studiji američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC) pokazalo se da muškarce treba češće podsjećati da peru ruke za razliku od žena.

No nova studija možda može objasniti i zašto su žene pokazale nešto manju ranjivost na koronavirus od muškaraca.

Izvor: International Business Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti