Studija otkrila koje su fizičke karakteristike potencijalnih superširitelja COVID-19, provjerite imate li ih

Znanstvenici definiraju superširitelje zaraze kao osobe koje imaju velik potencijal za širenje virusa. Sada su otkrili i koje dvije uočljive tjelesne karakteristike takve osobe imaju.

Branimir Vorša | 25.11.2020. / 12:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Superširitelji virusa imaju dvije zamjetne tjelesne karakteristike zbog kojih imaju veći potencijal u širenju zaraze na druge, a te su da imaju sve zube na broju i začepljen nos, otkriva nova znanstvena studija. 

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Psysics of Fluids i pokazala je da navedene tjelesne karakteristike mogu značiti da je osoba koja ih ima potencijalni superširitelj zaraze COVID-19.

Proveli su je znanstvenici sa Sveučilišta Central Florida koristeći računalno stvorene modele koji su numerički simulirali kihanje. Modelirali su različite tipove osoba kako bi mogli povezati fiziološke značajke pojedine osobe s tim koliko daleko lete kapljice iz usta kad isti pojedinac kihne. Isto tako su izmjerili koliko se dugo kapljice zadržavaju u zraku.

Na njihovo iznenađenje, dvije karakteristike koje su otkrili jesu te da potencijalni superširitelji imaju začepljen nos i sve zube na broju u ustima.

Ta je studija prva krenula u potragu za time zašto kapljice kašlja lete različito daleko od osobe do osobe, pojasnio je Michael Kinzel, koautor studije i asistent profesora sa spomenutog sveučilišta u SAD-u.

Kinzel je objasnio kako i ljudsko tijelo ima svoje "influencere" kad je riječ o tjelesnim procesima. Jedan od primjera jest i kihanje dok je nos čist, a stvar je u tome da kad se kiše s prohodnim dišnim putevima u nosu, to znači da postoji još jedan slobodan izlaz osim usta.

No kad je nos začepljen, izlaz kroz njega je ograničen pa se stvara i veći pritisak pri kihanju u ustima, što rezultira i većim ubrzanjem kapljica pri izlazu iz usta.

Zubi u svemu tome služe kao svojevrstan potisnik, koji sužava opseg izlaza te čini kišući mlaz još jačim i uzburkanijim.

Prilikom testiranja korištena su četiri modela "osobe", pojedinac s prohodnim nosom i svim zubima, pojedinac s prohodnim nosom i bez zuba, pojedinac sa začepljenim nosom i bez zuba te pojedinac sa začepljenim nosom i svim zubima.

Četvrti navedeni model pokazao se kao potencijalni superširitelj jer je kišući mlaz iz njegovih usta letio 60 posto dalje od ostalih modela.

Dakle, maske doista pomažu da se spriječi širenje zaraze, a redovito čišćenje nosa i kihanje u rupčić također će pomoći da se virusi znatno slabije šire.

 

Izvor: International Business Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti