Studija pokazala: COVID-19 dvostruko je smrtonosniji od gripe, bez obzira na spol i dob pacijenta

Studija je pokazala da je u pacijenata oboljelih od COVID-19 smrtnost iznosila 40 posto, u odnosu na 19 posto u pacijenata s gripom.

Hina | 16.11.2020. / 10:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rezultati studije objavljeni u časopisu Annals of the American Thoracic Society ukazuju na to da je u pacijenata koji su hospitalizirani zbog COVID-19 stopa smrtnosti bila dvaput veća nego u kritično bolesnih od gripe.

COVID-19 često se uspoređuje s gripom jer obje respiratorne infekcije imaju slične značajke, mogu se pojednostavljeno opisati kao blaga bolest ili kao teška respiratorna insuficijencija, u nekim slučajevima sa smrtnim ishodom.

No američki su znanstvenici proveli studiju koja je pokazala da je među pacijentima hospitaliziranima na odjelu intenzivne skrbi zbog COVID-19 smrtnost bila dvaput veća nego u kritično bolesnih osoba s gripom i to u omjeru od 40 posto prema 19 posto, neovisno o životnoj dobi pacijenta, spolu, komorbiditetima i težini bolesti.

Vjeruje se da ovo prva studija provedena u Sjedinjenim Državama kojom su izravno uspoređivane kliničke značajke bolesti, laboratorijski rezultati i zdravstveni ishod među pacijentima oboljelima od koronavirusa i od gripe.

Glavna autorica istraživanja, dr. Natalie Cobb, pulmologinja i stručnjakinja za intenzivnu skrb na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Washingtonu, i njezini kolege proučili su medicinsku dokumentaciju 65 kritično bolesnih pacijenata s COVID-19 i 74 onih s teškom gripom tipa A ili B koji su primljeni na odjele intenzivne skrbi bolnica u Washingtonu između 1. siječnja 2019. i 15. travnja 2020.

Studija je pokazala da je u pacijenata oboljelih od COVID-19 smrtnost iznosila 40 posto, u odnosu na 19 posto u pacijenata s gripom.

Usto je prva skupina dulje ostajala na odjelu intenzivne njege - oko devet dana, u odnosu na kritično oboljele od gripe - četiri dana.

Također, prva je skupina bila dulje priključena na respirator, tim su pacijentima pluća lošije funkcionirala i kod njih se češće razvila teška upala pluća nego u kritično bolesnih pacijenata s gripom.

Razlika, koja može pojasniti i veću smrtnost, jest u puno većoj učestalosti ARDS-a (sindroma akutnoga respiratornog distresa) među kritično bolesnim pacijentima s COVID-19 u odnosu na kritično oboljele od gripe, a omjer iznosi 63 posto prema 26 posto, rekla je dr. Cobb.

Zbog svega navedenog snažno potičem ljude da se cijepe protiv gripe, da se pridržavaju mjera fizičke distance i da nose maske kako bismo svi zajedno ograničili širenje COVID-19, poručila je dr. Cobb.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti