Studija pokazala da stimulacija mozga tijekom sna poboljšava pamćenje

San je potreban za odmor cijelog tijela, no isto tako može poslužiti i za treniranje pamćenja.

F.K. | 24.07.2018. / 13:12

Analiza sna (Foto: Getty) (Foto: Getty)

Dobar san smatra se vremenom za isključivanje i odmaranje mozga, no studije su pokazale da je to i odlično razdoblje za treniranje te poboljšavanje pamćenja.

U istraživanju koje je u ponedjeljak objavio istraživački centar HRL Laboratories navodi se da pamćenje može biti poboljšano neinvanzivnom tehnikom stimulacije mozga tijekom sna.

Prijenos sjećanja s jednog u drugi dio mozga za dugoročno pamćenje prirodni je proces za koji se vjeruje da se osnažuje njihovom sinkronizacijom tijekom spavanja.

Istraživači su stoga pokušali pojačati proces "prekonoćnom reaktivacijom" stimulirajući mozgove ispitanika, imitirajući to djelovanje.

Sudionici eksperimenta potom su u budnom stanju detektirali potencijalne prijetnje poput eksplozivnih naprava i neprijateljskih snajpera, a njihovi su se rezultati znatno poboljšali nakon stimulacije.

Istraživanje, dio projekta koji financira američko ministarstvo obrane, posljednje je u nizu nedavno objavljenih studija u kojima se zaključilo da aktivnost tijekom sna može imati konkretan utjecaj na našu mogućnost pamćenja.

(HINA)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti