Sud odbacio optužbu za pijanu vožnju muškarcu koji pati od bizarnog sindroma zbog kojeg njegovo tijelo samo proizvodi alkohol

Ljudsko tijelo može, zbog bizarnog metaboličkog poremećaja, samo proizvoditi alkohol.

Branimir Vorša | 23.04.2024. / 10:17

Alkoholno piće, ilustracija (Foto: Getty Images)

Muškarac iz Belgije, pogođen neobičnim metaboličkim stanjem, uspio se na sudu izboriti za odbacivanje optužbe protiv njega za vožnju pod utjecajem alkohola. Sudu je otkriveno njegovo rijetko metaboličko stanje poznato kao sindrom auto-pivovare (ABS), gdje njegovo tijelo samo proizvodi alkohol.

Anse Ghesquiere, njegova odvjetnica, potvrdila je iznimne okolnosti slučaja, naglašavajući podcijenjenu globalnu prevalenciju ABS-a. Istaknula je da je njezin klijent sudu dao dokaze o svom ABS-u, nakon testova koje su obavila tri liječnika.

Mamurluk, ilustracija WHO upozorio: Žene su na udaru industrije alkohola, a to nije dobro

Sud je priznao nepredviđene faktore u čovjekovoj situaciji i oslobodio ga optužbe na temelju medicinskih dokaza.

Muškarac je na sudu završio nakon prijave policije koja ga je zaustavila u travnju 2022. godine, registrirajući dva puta visoke razine alkohola u njegovom dahu, prekoračivši zakonske granice.

Prethodno kažnjen 2019. godine zbog sličnog incidenta, no dotični Belgijac sve do nedavno nije bio svjestan svog stanja.On sada pazi na svoju prehranu i izbjegava ugljikohidrate kako bi ublažio proizvodnju alkohola u svom sustavu.

Čekajući službenu obavijest o oslobađajućoj presudi, Ghesquiere je spomenula mogućnost žalbe tužiteljstva u roku od mjesec dana.

Tijekom sudskog postupka, tužitelj ga je savjetovao da se suzdrži od alkoholnih pića, odražavajući složenost njegovog stanja i pravne implikacije.

Mamurluk, ilustracija Želite se riješiti mamurluka? Pazite koju ćete tabletu protiv glavobolje popiti

Izvješća belgijskih medija bacaju svjetlo na rijetkost ABS-a, sa samo oko 20 potvrđenih slučajeva širom svijeta, brojka za koju se vjeruje da podcjenjuje stvarnu prevalenciju tog metaboličkog poremećaja.

Da je broj slučajeva ABS-a u svijetu podcijenjen, smatra i Ghesquiere. Istaknula je važnost prepoznavanja ovakvih rijetkih medicinskih stanja u pravnim postupcima, zalažući se za širu svijest i razumijevanje.

Unatoč odbacivanju optužbi, čovjekov slučaj naglašava izazove s kojima se suočavaju pojedinci s neuobičajenim zdravstvenim problemima unutar pravnog sustava.

Izvor: Science Alert/AFP
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti