Sulud slučaj hipervakcinacije u Njemačkoj: Muškarac tvrdi da je primio čak 217 cjepiva protiv COVID-19 - bez nuspojava

Slučaj muškarca iz Njemačke koji je u 29 mjeseci primio najmanje 130 cjepiva protiv COVID-19 zaintrigirao je znanstvenike.

Branimir Vorša | 08.03.2024. / 14:46

Cijepljenje
Cijepljenje, ilustracija (Foto: DNEVNIK.hr)

62-godišnji muškarac iz njemačkog grada Magdeburga prkosio je liječničkom savjetu te tvrdi da je primio čak 217 cjepiva protiv COVID-19 u samo 29 mjeseci, s ciljem da proda dokaze o karticama cijepljenja. Njemački znanstvenici, zaintrigirani ovim slučajem hipervakcinacije, proučavaju imunološki sustav tog čovjeka, ističući da ne podržavaju takve ekstremne postupke.

Znanstvenici su dugo raspravljali o optimalnom broju cijepljenja protiv COVID-19, uzimajući u obzir potencijalne nedostatke kao što su izazivanje pretjeranih imunoloških reakcija ili zamaranje imunoloških stanica. Suprotno očekivanjima, imunološki sustav spomenutog Nijemca ostaje potpuno funkcionalan nakon što je primio najmanje 130 cjepiva protiv COVID-19, uključujući cjepiva 8 različitih proizvođača, u razdoblju od dvije i pol godine, prema službenim podacima.

Zapažanje da nisu izazvane nikakve primjetne nuspojave... ukazuje na to da lijekovi imaju dobar stupanj podnošljivosti, naglašava Kilian Schober, imunolog sa Sveučilišta Erlangen-Nürnberg. Testovi krvi otkrivaju obilje T-efektorskih stanica, ključnih za imunološki odgovor na virus SARS-CoV-2, s razinama memorijskih stanica sličnim onima u kontrolnoj skupini.

Unatoč primanju brojnih cjepiva u tako kratkom vremenu, imunološke stanice 62-godišnjeg Nijemca ne pokazuju znakove umora. Sve u svemu, nismo pronašli nikakve indikacije za slabiji imunološki odgovor, naprotiv, kaže imunologinja Katharina Kocher.

U nadziranom okruženju, antitijela hipervakciniranog pacijenta protiv SARS-CoV-2 značajno su porasla nakon još jednog cjepiva. To sugerira da cjepivo i dalje može biti učinkovito, čak i nakon višestrukih doziranja.

Iako je navedeni slučaj ekstreman, on nudi uvid iz stvarnog svijeta u teoretske aspekte ponavljajućih cijepljenja protiv COVID-19, ističući prednosti, ograničenja, ali i rizike. Schober predlaže da preferirani pristup ostaje cijepljenje s tri doze, s redovitim dopunjavanjem cjepiva za ranjive skupine.

Studija, koja pruža jedinstvenu perspektivu o utjecaju ekstremne hipervakcinacije, objavljena je u časopisu Lancet Infectious Diseases. Naglašava važnost opreza i pridržavanja preporučenog rasporeda cijepljenja, unatoč iznimnoj prirodi ovog slučaja.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti