Sulude cijene virtualnih tenisica: Najskuplji model plaćen je 130 tisuća dolara

Nike je predstavio svoju kolekciju virtualnih tenisica. Cijene se prosječno kreću između 4 i 9 tisuća dolara, no jedan je model postigao cijenu od 130 tisuća dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.05.2022. / 10:48

NFT tenisice (Foto: RTFKT i Nike)

Kako bi se prilagodili novom vremenu u kojem dominiraju pojmovi poput NFT-a i metaversa, Nike je prošle godine preuzeo tvrtku RTFKT koja također proizvodi tenisice, ali samo za korištenje u virtualnom svijetu. Zahvaljujući toj akviziciji prošli su mjesec predstavili svoju prvu kolekciju virtualnih tenisica nazvanu Nike Dunk Genesis Cryptokicks koja uključuje kolekciju od 20 tisuća NFT tenisica.

Informer: NFT - 1 Svi govore o NFT-u, no znate li što je to i zašto je odjednom tako popularan?

Oni koji ne prate tržište NFT-a i nisu upoznati s ciframa po kojima se prodaje digitalni sadržaj vjerojatno će ostati šokirani s cijenama po kojima se te tenisice prodaju. Naime, na online trgovini OpenSea korisnici za takve tenisice u etheru plaćaju prosječno između 4 i 9 i pol tisuća dolara, no za nekim modelima postoji puno veća potražnja i korisnici su spremni platiti nevjerojatne iznose za tenisice koje nikada u životu neće moći obući.

Ove virtualne tenisice dio su ograničene serije i namijenjene su kolekcionarima, a među dostupnim modelima posebno se izdvajaju virtualni model koji potpisuje poznat umjetnik Takashi Murakami. Kao NFT i dio Nikeove kolekcije dostupno je 98 takvih virtualnih tenisica, a koliko su popularne najbolje govori iznos za koji je jedan takav digitalni model prodan te je nepoznata osoba za njega platila više od 130 tisuća dolara.

Ako taj iznos preračunamo u kune, to bi bilo više od 900 tisuća kuna za virtualne tenisice - na Cnetu kažu kako je to vjerojatno jedna od najneobičnijih prodaja u povijesti tržišta tenisica. Do sada je prodano više od 9 tisuća virtualnih tenisica, a s obzirom na veliku potražnju čini se kako bi uskoro mogla biti rasprodana cijela kolekcija.

Slika nije dostupna Platio 2,9 milijuna dolara za prvi tvit, a sad ga prodaje: Pogledajte koliko mu nude za taj "dio povijesti"

Popularnost NFT-a i virtualne imovine prošle je godine iskoristio i Steph Curry, jedan od najboljih košarkaša svijeta, nakon što je oborio rekord po broju postignutih trica u NBA. On je u suradnji s Under Armourom predstavio prigodne NFT tenisice po cijeni od 333 dolara koje su odmah razgrabljene.

Ovo nije prvi izlet Nikea u virtualni svijet te su prošle godine predstavili Nikeland, online mjesto za sportaše unutar popularnog Robloxa.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti