Sunce bi nam u budućnosti moglo postati još važnije

Sve je veće uvjerenje da će dramatično smanjena cijena obnovljive energije uvelike olakšati smanjenje ugljika u zemljama u razvoju.

Hina | 19.10.2023. / 09:23

Električna energija, ilustracija (Foto: Getty Images)

Sunce će vjerojatno postati najvažniji svjetski izvor energije do 2050. godine, kažu britanski znanstvenici u nedavno objavljenom istraživanju.

Energetski sektor možda je dosegao prekretnicu u kojoj je došlo do sinergije između korištenja solarne tehnologije i procesa učenja tvrtki kako bi je učinili pristupačnijom, rekli su znanstvenici sa Sveučilišta Exeter i University College London.

Napredak obnovljivih izvora energije znači da projekcije u kojima dominiraju fosilna goriva više nisu realistične, izjavila je voditeljica istraživanja dr. Femke Nijsse iz Exeterova instituta za globalne sustave u priopćenju za javnost.

Predstavljanje projekta SOLAR FER FER će graditi solarnu elektranu koja će zadovoljiti polovicu njihovih potreba za električnom energijom

Sve je veće uvjerenje da će dramatično smanjena cijena obnovljive energije uvelike olakšati smanjenje ugljika u zemljama u razvoju, navodi se u priopćenju.

Dok se čini da je zacrtan put solarne energije da postane najvažniji izvor energije, čak i bez potpore ambicioznijih klimatskih politika, znanstvenici upozoravaju da bi "prepreke" to još uvijek mogle spriječiti.

Znanstvenici su identificirali četiri područja koja bi mogla spriječiti prijelaz na dominaciju solarne energije: dostupnost stabilnih električnih mreža, solarno financiranje u zemljama u razvoju, kapacitet opskrbnog lanca i politički otpor u regijama u kojima su mnoga radna mjesta povezana s industrijama fosilnih goriva.

Vlade bi se stoga trebale manje usredotočiti na sam prijelaz na solarnu energiju, a više na uklanjanje tih četiriju prepreka, preporučuju znanstvenici.

MAPLE sustav radi u sveemiru Revolucionaran uspjeh američkih znanstvenika: Prvi uspješni prijenos energije iz svemira na Zemlju bežičnim putem

To uključuje osiguranje opskrbe energijom kada sunce ne sija, na primjer vjetroelektranama i dalekovodima između regija.

Osobito bi afričke zemlje trebale pristup financiranju kako bi upravljale prijelazom na solarnu energiju. Trebalo bi ojačati opskrbne lance, posebno za kritične sirovine poput litija i bakra potrebne za proizvodnju baterija.

Gubitak radnih mjesta u industriji fosilnih goriva i srodnim industrijama, o kojima ovisi egzistencija procijenjenih 13 milijuna ljudi diljem svijeta, mora se ublažiti, rekli su znanstvenici.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti