Superfinale Croatian Makers lige: ''Robotika sama sebi nije svrha. Cilj je djeci približiti STEM''

Više od 300 učenika osnovnih škola u 80 timova natjecalo se u robotici na Super-finalu Croatian Makers lige. Rješavali su složene zadatke i programirali robote da pomažu ljudima u razvrstavanju otpada.

Karla Trstenjak | 25.05.2019. / 20:57

Galerija

Najbolji timovi osnovnoškolaca robotičara iz cijele Hrvatske natjecali su se na Superfinalu Croatian Makers lige - natjecanja iz robotike.

Programiramo robota da napravi zadatak koji su nam zadali. Mora pročitati boje, odgurati kocke. Ima dva robota i dvije cure rade drugog, a dvije prvog i moramo napraviti da prvi robot pošalje drugom robotu poruku i da on izvrši te zadatke koje treba, objašnjava zadatak svoje grupe Jona Važić iz Osnovne škole Franje Krežmana u Osijeku.

Mlađa dobna skupina imala je nešto jednostavniji zadatak: pratiti liniju, imati točno vrijeme i imati sve zadatke, sva svjetla.

Za ovo su se natjecanje učenici pripremali cijele školsku godinu. Imamo izvannastavnu aktivnost na kojoj radimo robotiku, dva školska sata tjedno, ali mi često radimo više, gotovo svakodnevno radimo, rekao je mentor Tomislav Pandurić.

Croatian Makers projekt je Instituta za razvoj i inovativnost mladih. Cilj je djeci približiti STEM.

Da pokažemo jednakost prilika, od kud god dolaze mogu se baviti sa stvarima koje su njima interesantne i da mogu naučiti kroz igru, rekla je Rujana Bakić, sa Instituta za razvoj i inovativnost mladih.

Robotika sama sebi nije svrha. Učimo djecu na koji način da raščlane probleme, programirati, kodirati, razmišljati na način koji je danas važan za bilo koje zanimanje. Njima je to interesantno zato što uče kroz igru i uče da pogreška nije problem nego da na svojim pogreškama uče i grade svoje znanje, rekao je Paolo Zenzerović, voditelj poslovanja IRIM-a.

Odlično znanje danas je pokazalo ovih 300-tinjak najboljih malih robotičara.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti