Surface Pro 4: Microsoft priprema opasnog konkurenta novom MacBooku

Microsoftovi inženjeri već neko vrijeme razvijaju novu verziju hibrida Surface Pro, a navodno rade i na Surfaceu Mini te na još jednom većem hibridnom uređaju

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.03.2015. / 06:27

Surface Pro 4: Microsoft priprema opasnog konkurenta novom MacBooku

Jedan od velikih problema dijela vlasnika tableta jest nedostatak tipkovnice jer putem virtualne tipkovnice ne mogu dovoljno precizno i brzo pisati kao na klasičnim hardverskim tipkovnicama. Zbog toga se sve više korisnika, umjesto klasičnih tableta, odlučuje za kupovinu hibridnih uređaja, odnosno tableta koje je moguće povezati s tipkovnicom i koristiti kao prijenosna računala. Jedan od takvih popularnijih uređaja jest Microsoftov Surface Pro – prvi model ova je kompanija predstavila još 2012., dok su prošle godine predstaviti Surface Pro 3 koji je od novinara 'pokupio' brojne pohvale i od čije su prodaje u posljednjem kvartalu ostvarili prihod od oko milijardu dolara. Microsoftovi inženjeri već neko vrijeme rade na novom modelu ovog uređaja, a glasine koje su nedavno objavili na stranici Daily Tech kažu kako bi ova kompanija za nekoliko mjeseci mogla predstaviti čak tri modela Surface Pro tableta. Jedan od tih novih modela trebao bi biti nasljednik aktualnog modela te se očekuje da će Surface Pro 4 imati ekran dijagonale oko 12 inča (možda čak i veći) rezolucije 2160 x 1440 piksela, radit će na novoj verziji Intelova Core M procesora, imat će čak 16GB RAM-a i 1TB memorije za pohranu podataka.

Prijašnje glasine vezane uz Surface mini govorile su kako je Microsoft navodno odustao od razvoja ovog modela zbog sve manje potražnje za malim tabletima (sve su popularniji tzv. phableti, odnosno pametni telefoni s velikim ekranima koji se koriste kao hibrid pametnih telefona i tableta), no prema posljednjim informacijama, Surface Mini i dalje je u planovima ove kompanije te će navodno imati ekran dijagonale između 8 i 10 inča i radit će na Intelovom Atom Cherry Trail procesoru. Također, sada su se prvi puta pojavile glasine o modelu s ekranom dijagonale čak 14 inča, no o tom (navodnom) uređaju trenutno nema nikakvih konkretnijih informacija. Za očekivati je kako će svi ovi modeli raditi na posljednjoj verziji Windowsa, a Surface Pro 4 na tržištu bi mogao konkurirati Appleovom nedavno predstavljenom MacBooku, ali i nadolazećem iPadu Pro koji bi također trebao imati ekran dijagonale oko 12 inča.

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti