Susret astronomskih društava pokazalo koliko je zaljubljenika u svemir i najavilo otvaranje nove zvjezdarnice

Na susretu su sudjelovali predstavnici iz 13 astronomskih društava iz cijele Hrvatske.

Martina Čizmić | 07.06.2022. / 15:47

Promatranje Sunca u Koprivnici (Foto: Hrvatski astronomski savez)

Koprivnica je proteklog vikenda ugostila 7. Susret astronomskih društava Hrvatske povodom 25. obljetnice osnutka Astronomskog društva Koprivnica. Tijekom tri dana susreta, okupljeni su mogli čuti zanimljiva predavanja, među kojima je bilo  predavanje predsjednika Hrvatskog astronomskog saveza dr. sc. Željka Andreića na temu „Svjetlosno onečišćenje i opažanja golim okom“, te pogledati dvije zanimljive izložbe - „Život zvijezda“ i „Što je to svjetlosno onečišćenje“.

U suradnji s Gimnazijom „Fran Galović“, a u sklopu manifestacije „Dan za znanost“, organizirano je i promatranje Sunca koje je okupilo i velike i male Koprivničane. 

Održana je i redovita skupština Hrvatskog astronomskog saveza, a posebno je obilježena 25. godišnjica rada Astronomskog društva Koprivnica. Tijekom prezentacije dosadašnjeg rada Astronomskog društva Križevci, predstavljen je projekt izgradnje Kozmološkog centra i zvjezdarnice u Križevcima. Istaknuto je da radovi na centru i zvjezdarnici dobro napreduju te se očekuje njihov završetak, a onda i otvaranje u rujnu 2022. godine. 

Na susretu su sudjelovali predstavnici iz 13 astronomskih društava iz cijele Hrvatske.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti