Sustav e-građani je korak prema naprijed, no još uvijek tu ima puno posla

Jučer je na press konferenciji predstavljen novi projekt e-građani, a uz njih i nove stranice Vlade o kojima smo ekskluzivno pisali na ZIMO.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 11.06.2014. / 16:01

Sustav e-građani je korak prema naprijed, no još uvijek tu ima puno posla

Jučer je na press konferenciji predstavljen novi projekt e-građani, a uz njih i nove stranice Vlade o kojima smo ekskluzivno pisali na ZIMO.

Nakon detaljne analize stručnjaka, mogu se čuti svakakvi komentari. Emanuel Blagonića za Netokraciju napisao je vrlo opširan članak o gov.hr te istaknuo kako će nepristupačnost kratkoročnog rješenja teško biti temelj za budućnost.

S druge strane, ne toliko UX/programerske, Dražen Tomić s ICT portala kaže kako je “važno za naglasiti kao i kod drugih sustava treba paziti na osobne podatke, pristupne podatke loginove i passworde”, dok je Darko Parić, pomoćnik ministra uprave za ICT Business istaknuo kako je ovo “veliki korak za Hrvatsku, ali mali korak za birokraciju.”

S obzirom da je potrebno još puno vremena, truda i ulaganja da se ovaj servis “postavi na noge” i da bi funkcionirao koliko toliko, činjenica jest da je ovo dobar korak prema naprijed, samo je pitanje kad će sve zajedno profunkcionirati. “Dječjih bolesti” ima svaki novi projekt, tako da ni ovaj nije iznimka, pitanje je samo koliko će dugo trajati te “bolesti”.

Pitali smo za mišljenje o novom projektu e-građeni suvlasnika naše kompanije Zimo Digital Sašu Cvetojevića, te savjetnika za integraciju tehnologije i poslovanja na HRT-u, te bivšeg kandidata za varaždinskog gradonačelnika Zlatana Avara.


“Projekt e-građani je korak u dobrom smjeru. No, na Vladi je da hitno prisili što više ministarstava i agencija da se ozbiljnije uključe, a da oni već uključeni hitno digitaliziraju preostale zapise. Ono što želimo je država bez papira a a ovo što sad imamo je print at home. Državna tijela moraju sama provjeriti zapise u sustavu a ne tražiti od korisnika da im iste isprintaju i prilože iste u papirnom obliku.“ — Saša Cvetojević.

“Projekt e-građani je svakako korak u pravom smjeru koji bi građanima trebao omogućiti lakšu komunikaciju s državnom upravom. S aspekta struke mogu reći da se ovdje radi o integraciji i konsolidaciji postojećih servisa i usluga. Ukoliko će integraciju postojećih i razvoj novih servisa pratiti reinženjering poslovnih procesa tada možemo očekivati efikasniju i jeftiniju javnu upravu. Nadam se da ova dva bitna elementa transformacije javne uprave neće biti zanemarena jer ih se trenutno ne spominje.” — Zlatan Avar.

Kao što se može zaključiti, mišljenja su različita, a na nama je da vidimo kako će sve zajedno funkcionirati u praksi. Živi bili pa vidjeli!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti