'Sve će promijeniti': Ovo je najvažnija tehnologija na svijetu

Umjetna inteligencija najvažnija je tehnologija koja se danas razvija te bi u budućnosti mogla donijeti velike promjene u načinu našeg života – pozitive promjene, nadamo se

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.05.2016. / 09:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Posljednjih godina sve više čitamo o umjetnoj inteligenciji koja polako postaje dio naše svakodnevice, a prema nekim futurolozima za dvadesetak godina (ili čak manje), umjetna inteligencija premašit će ljudsku inteligenciju. Što će se dogoditi u tom slučaju nitko ne zna – neki vjeruju kako će AI riješiti sve naše probleme, pomoći u izlječenju bolesti i slično, dok su drugi puno oprezniji i pribojavaju se kako će se umjetna inteligencija okrenuti protiv ljudi i krenuti u rat u kojem naša vrsta ne imala previše izgleda. Kolika je već danas važnost umjetne inteligencije na prošlotjednoj konferenciji u Londonu naglasio je Dave Coplin iz britanskog odjela Microsofta koji je rekao kako je AI 'najvažnija tehnologija na svijetu' koja se trenutno razvija. Coplin je veteran tehnološke industrije koji je do sada objavio dvije knjige o budućnosti tehnologije te on smatra kako će umjetna inteligencija promijeniti način na koji se povezujemo s tehnologijom i jedni prema drugima, odnosno kaže kako će promijeniti – sve.

Kada govorimo o umjetnoj inteligenciji, u medijima većinom čitamo o kompanijama poput Microsofta, Googlea i Facebooka, no na istraživanjima povezanim s ovakvim oblikom inteligencije rade brojne kompanije za koje još nismo čuli. Danas se ova tehnologija većinom povezuje s glasovnim asistentima poput Cortane, Alexe i Sirija, no u budućnosti umjetna inteligencija bit će u središtu većine važnih projekata poput automobila bez vozača, traženja lijeka protiv raka i drugih bolesti. Ipak, i Coplin upozorava kako je umjetna inteligencija još neistraženi teritorij te da trebamo donijeti neke odluke oko toga tko može razvijati ovakve algoritme jer već nam je sada jasno kakvi mogu biti potencijalni problemi sa zlouporabom AI-a. S tim se slažu i Stephen Hawking i Elon Musk koji su više puta upozorili kako umjetna inteligencija predstavlja opasnost za cijelo čovječanstvo.  

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti