Sve pametniji: Roboti sada mogu gledati ljude kako rade i učiti od njih

Nvidia je razvila sustav baziran na dubinskom učenju s pomoću kojeg roboti mogu naučiti obavljati nove aktivnosti samo gledajuću ljude kako rade te aktivnosti/poslove.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.05.2018. / 19:58

Roboti (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Roboti se često koriste na proizvodnim trakama u tvornicama te su programirani za obavljanje određene vrste aktivnosti – svaka promjena u načinu rada najčešće zahtijeva i ponovno programiranje robota. Tehnologija i znanost trenutačno idu u tom smjeru da ćemo u budućnosti robotima, jednako kao danas ljudima, samo moći reći što treba napraviti i oni će se odmah baciti na posao.

Neće ih trebati dodatno programirati jer će njihova umjetna inteligencija biti toliko visoka da će oni moći učiti od ljudi, razumjeti ih i s njima razgovarati o poslu i načinu rada, što je nevjerojatno i strašno u isto vrijeme.

Nvidia je razvila sustav baziran na dubinskom učenju s pomoću kojeg se roboti mogu trenirati za obavljanje novih poslova, odnosno mogu naučiti obavljati nove aktivnosti samo gledajuću ljude kako rade te aktivnosti/poslove. Za početak, ovaj je sustav testiran na jednostavnim stvarima – robot je gledao i učio kako je čovjek podizao i pomicao obojene kocke te ih je zatim sam podigao i postavio na isti način.

Iako se slaganje kockica ljudima čini jednostavno, ovakav način učenja i imitacije ljudskog ponašanja i dalje je iznimno izazovan i težak za robote koji moraju sami naučiti kako identificirati objekte i način njihove interakcije.

Ova metoda predstavlja korak bliže budućnosti u kojoj će roboti ravnopravno moći raditi zajedno s ljudima, no vjerojatno označava i gubitak novih radnih mjesta za ljude koje će, kada se jednom tehnika učenja robota primijeni u stvarnim uvjetima, roboti još jednostavnije zamijeniti. Umjesto posebnog programiranja, roboti će poput ljudi sami (na)učiti kako obavljati određene poslove, a kako ovaj sustav bude napredovao, tako će roboti vjerojatno učiti sve složenije poslove – što znači da će biti sve poželjniji poslodavcima.

Izvor: Venture Beat
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti