Sve smo bliže planetarnoj kataklizmi: Sat sudnjeg dana nikad bliže ponoći

Devedeset je sekunda do ponoći, što znači da čovječanstvo nije nikad bilo bliže planetarnoj kataklizmi, obznanila je u utorak skupina znanstvenika koja prati Sat sudnjeg dana, koji ne odbrojava vrijeme, već upozorava na opasnost od nuklearnih, ekoloških i tehnoloških prijetnji.

Hina | 24.01.2023. / 18:49

Bilten nuklearnih znanstvenika, neprofitna organizacija koja od 1947. vodi taj simbolični projekt, obznanila je na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu svoj novi sat koji mjeri blizinu svjetske katastrofe.

Kazaljke sata pomaknute su za 10 sekunda i sada su na 90 sekunda do ponoći, sve bliže neminovnoj kataklizmi koja, nadaju se stručnjaci, nikad neće nastupiti.

Godine 2020. sat je postavljen na 100 sekunda do ponoći, što je tada bio rekord od njegova nastanka.

Pomičemo sat i najbliži je ponoći nego ikad, rekli su znanstvenici kada su objavili sat, dodajući da su takvu odluku donijeli zbog sve veće opasnosti od rata u Ukrajini, ali ne samo zbog toga.

U početku, nakon Drugog svjetskog rata, kazaljke sata pokazivale su sedam minuta do ponoći. Godine 1991., na kraju Hladnog rata, vraćene su na 17 minuta do ponoći. U 1953. te u 2018. i 2019. pokazivale su dvije minute do ponoći.

Bilten nuklearnih znanstvenika osnovali su 1945. Albert Einstein i stručnjaci koji su radili na projektu Manhattan, koji je proizveo prvu atomsku bombu. Skupina svake godine objavljuje novi sat prilagođavajući kazaljke u skladu s događanjima u svijetu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti